eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Így szeretné a kormány fenntartani a gazdaság jó teljesítményét az NGM szerint

Az elmúlt időszak adatai azt mutatják, hogy beértek a kormány aktív iparpolitikájának eredményei és a kabinet a jövőben is a termelőszektor megerősítésével, aktív iparpolitikával szeretné tartósan fenntartani a magyar gazdaság jó teljesítményét - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a friss ipari termelési adatokat kommentálva.

Az ipari termelés idén júliusban 12,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a termelés bővüléséhez a járműgyártás, és a hozzá kapcsolódó beszállítói ágazatok mellett az élelmiszeripar és az elektronikus fogyasztási cikkek gyártásának növekedése járult hozzá - közölte a második becslést pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az NGM kiemeli: 2010. januárról 2014 júliusára összességében több mint 23 százalékkal nőtt az ipari termelés Magyarországon.

A közlemény idézi Glattfelder Bélát, az NGM gazdaságszabályozásért felelős államtitkárát, aki kiemelte, hogy az ipar júliusi bővülése 3 éves csúcsot jelent, utoljára 2011-ben mértek ennél nagyobb erősödést. Az ipar teljesítménye egyre nagyobb mértékben támogatja a gazdasági növekedést, ami összhangban van azzal a kormányzati célkitűzéssel, hogy az ipari termelés hozzájárulása a nemzeti össztermékhez egész Európában Magyarországon legyen a legmagasabb - tette hozzá az államtitkár.

Az év első hét hónapjában 9,8 százalékkal haladta meg a termelés az egy évvel korábbi értéket, az előző hónaphoz képest pedig 1,6 százalékkal erősödött az ipari kibocsátás. A termelés már tizenegy hónapja folyamatosan bővül, teljesítménye nemcsak a hazai export növekedéséhez, hanem új munkahelyek, új beruházások létrehozásához is hozzájárul - írja az NGM.

A tárca szerint az ipari növekedés egészséges szerkezetét mutatja, hogy a 13 százalékkal bővülő feldolgozóipar tizenhárom alága közül tizenkettőben termelésbővülést regisztráltak. A járműgyártás kiugró mértékben, csaknem 32 százalékkal, az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 6,2 százalékkal, az elektronikus fogyasztási cikkek gyártása több mint 34 százalékkal nőtt. A kiegyensúlyozott növekedés a területi bontásban is megfigyelhető, ugyanis 2014. január-júliusban az ipari termelés mindegyik régióban növekedett - hívja fel a figyelmet a minisztérium.

Az ipar tartós növekedését vetíti előre, hogy a feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése több mint 17 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest: az új exportrendelések 18,3, míg az új belföldi rendelések 12,5 százalékos emelkedést mutattak. Az összes rendelésállomány 19,2 százalékkal haladta meg a tavaly júliusi szintet.

Glattfelder Béla a közlemény szerint kiemelte: az ipar bővülése annak köszönhető, hogy a növekedést mind az export, mind pedig belső fogyasztás támogatja, emellett hatékonyabb a meglévő ipari kapacitások kihasználtsága, és a létrejövő új ipari üzemek is a bővülés hajtóerői.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×