eur:
393.74
usd:
368.94
bux:
65867.4
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

NFM: megfelel az uniós szabályoknak a nemzeti mobilfizetési rendszer

A kormány álláspontja szerint a nemzeti mobilfizetési rendszerre vonatkozó magyar szabályozás tiszteletben tartja a szolgáltatásnyújtás és a letelepedés szabadsága uniós alapelveit, az uniós szabályoknak mindenben megfelel - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az MTI megkeresésére csütörtökön.

A tárca válaszában felidézte: az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárás keretében vizsgálja a nemzeti mobilfizetési rendszerre vonatkozó magyar szabályozást. Július 11-én indoklással ellátott véleményt küldött Magyarországnak, amelyben a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-nek a nemzeti mobilfizetési rendszer működtetésében betöltött szerepéről, a korábbi rendszerhez képest bevezetett jogszabályi változások indokairól és a megtett intézkedések arányosságáról várja a magyar kormány tájékoztatását.

A kormány válaszol a Bizottság levelére - tájékoztatott az NFM.

A kormány célja a mobilfizetés egységes platformjának létrehozásával, hogy egységes műszaki és jogi feltételekkel széles körben megvalósítsa egyes közszolgáltatások mobilfizetési értékesítésének komplex rendszerét, elősegítve ezzel a meglévő szolgáltatások továbbfejlesztését és újak bevezetését - közölte a minisztérium.

A tárca szerint az új szabályozás garantálja, hogy a mobilfizetést igénybe vevő felhasználók elérhető áron férjenek hozzá a szolgáltatásokhoz. A rendszerhez kapcsolódni kívánó viszonteladók számára pedig nyílt hozzáférést teremt az értékesítéshez, ezáltal is biztosítva a versenyt a viszonteladói piacon.

A július 1-jén megindult nemzeti mobilfizetési rendszer pozitív gyakorlati tapasztalatokkal szolgál, és visszaigazolta a jogalkotói szándékot - áll az NFM írásos válaszában.

Az Európai Bizottság az uniós kötelezettségszegési eljárás második szakaszát jelentő "indoklással ellátott vélemény" formájában felszólította Magyarországot, hogy tegye meg a megfelelő intézkedéseket az uniós jogszabályoknak való megfelelés érdekben. A magyar hatóságoknak két hónap áll rendelkezésükre ahhoz, hogy a felszólításra megfelelő választ adjanak, ellenkező esetben az Európai Bizottság keresetet indíthat Magyarország ellen az Európai Unió Bíróságán.

Július 1-jétől országosan egységes mobilrendszeren - a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. és szerződött partnerein - keresztül lehet fizetni a parkolásért és az autópálya használatért. A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. (NMFR) létrehozását és elindulását a nemzeti mobilfizetési rendszerről szóló törvény és annak végrehajtási rendelete határozza meg. Első működési szakaszában az NMFR a parkolási közszolgáltatás és az autópálya-használati díj mobilfizetéses értékesítését biztosítja.

Címlapról ajánljuk
Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×