Inforádió

Meghallgatom Élő adás

KSH: augusztusban 0,2 százalékos volt az infláció

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Augusztusban 0,2 százalékos volt az infláció éves összehasonlításban, miután júliusban 0,1 százalékkal nőttek az árak az egy évvel korábbihoz képest.

Az előző hónaphoz, júliushoz mérten 0,2 százalékkal csökkentek az árak.

A Portfolio.hu által megkérdezett elemzők 0,2-0,3 százalékos éves szintű inflációt vártak augusztusra.

Az egy évvel korábbiakhoz képest a háztartási energia 12,0, a ruházkodási cikkek 0,3, a tartós fogyasztási cikkek 0,2, üzemanyagok 1,4, valamint az élelmiszerek ára 0,1 százalékkal csökkent, míg a dohányáruk 16,9, a szolgáltatások pedig 2,7 százalékkal drágultak.

Az adatokat ismertetve Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője kiemelte: a szolgáltatás főcsoport áremelkedése és az élelmiszerárak a tavalyinál kisebb mértékű árcsökkenése határozta meg az augusztusi inflációs adatot.

Hozzátette: a szolgáltatások árának növekedése a bázishatás következménye, mivel kiesett a tavaly év közepi rezsicsökkentés (víz, csatorna és szemétszállítás díjcsökkentésének) hatása.

A szezonálisan kiigazított havi maginfláció 0,2 százalékos volt augusztusban, míg az előző év azonos időszakához mérten 2,5 százalékot mutatott, a júliusban mért 2,6 százalék után.

A nyugdíjas fogyasztói kosárba sorolt termékek ára az előző hónaphoz és tavaly augusztushoz képest is 0,2 százalékkal csökkent.

Egy év alatt az élelmiszerárak 0,1 százalékos csökkenésén belül a cukor ára 17,6 százalékkal, a liszté 13 százalékkal, az étolajé 12,5 százalékkal esett, az idényáras élelmiszerek 6,7 százalékkal kerültek kevesebbe, a péksütemények ára 3,6 százalékkal volt alacsonyabb, mint tavaly augusztusban. Drágult viszont a tej és a sajt egyaránt 6,5 százalékkal, a vaj 6,4, a sertéshús 1,8 százalékkal.

Júliushoz hasonlóan a háztartási energia ára csökkent a legnagyobb mértékben, 12 százalékkal. Ezen belül a vezetékes gázért 16,9, a távfűtésért 11,4, az elektromos energiáért 11,1 százalékkal kellett kevesebbet fizetni tavaly augusztushoz viszonyítva. A járműüzemanyagok ára 1,4 százalékkal csökkent, ezen belül augusztusban 1,8 százalékkal kellett kevesebbet fizetni értük, mint júliusban.

A szeszes italok ára 2,7 százalékkal csökkent, ezen belül a bor 7,5 százalékkal lett olcsóbb, a dohányáruk ára viszont 16,9 százalékkal nőtt.

A szolgáltatások 2,7 százalékos drágulásán belül a víz és a csatorna díja átlagosan 1,6, illetve 1,4, a helyi tömegközlekedésé 6,8 százalékkal csökkent, az egyéb távolsági utazások tarifái viszont 8,4 százalékkal emelkedtek, csakúgy, mint a taxi díjszabás. A háztartási szolgáltatások, javítás takarítás 4,2 százalékkal drágultak, a telefon, internet 2,3, a postai szolgáltatások 5,6 százalékkal kerültek többe, mint tavaly augusztusban.

A ruházkodási cikkekért 0,3, a tartós fogyasztási cikkekért 0,2 százalékkal kellett kevesebbet fizetni tavaly augusztushoz viszonyítva.

Az előző hónaphoz képest az élelmiszerekért átlagosan 0,7 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, ami elsősorban az idényáras élelmiszerek - burgonya, friss zöldség, gyümölcs - 6,8 százalékos árcsökkenésének a következménye. E csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára az előző hónaphoz képest nem változott. Nőtt a sajt ára 1,4 százalékkal és a tej is drágult 1,2 százalékkal.

A legnagyobb mértékben, 0,5 százalékkal a szolgáltatások drágultak, ezen belül az üdülési szolgáltatásokért 1,7 százalékkal kellett többet fizetni augusztusban júliushoz képest.

A nyári kiárusítások következtében a ruházkodási cikkekért átlagosan 1,4 százalékkal kellett kevesebbet fizetni augusztusban, mint az előző hónapban.

A tartós fogyasztási cikkek ára kis mértékben, 0,1 százalékkal csökkent augusztusban az előző hónaphoz képest.

Az EU 28 tagországában 2014. júliusban a fogyasztói árak (a harmonizált előzetes adatok szerint) átlagosan 0,6 százalékkal voltak magasabbak, mint 2013. júliusban. Bulgáriában és Görögországban csökkentek leginkább az árak (1,1 és 0,8 százalékkal), míg a legnagyobb drágulás Ausztriában (1,7 százalék), valamint Romániában (1,5 százalék) volt júliusban.