Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megkezdődött a vadászati idény a somogyi erdőkben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megkezdődött a vadászati idény az ország legnagyobb vadgazdálkodója, a SEFAG Erdészeti és Faipari (SEFAG) Zrt. nyolc somogyi vadászterületén - közölte Ihárosi Péter, a társaság turisztikai és közjóléti osztályvezető-helyettese az MTI-vel.

Szeptemberben először a lábodi és a szántódi területeken, majd néhány nappal később a többi vadászterületen is a gímbikák bőgése, októberben a dámbikák úgynevezett barcogása adja hírül, hogy megkezdődött a két nagyvad párzási ideje - mondta.

Az elmúlt hetekben kiemelt figyelmet fordítottak a sikeres vadászatok előkészítésére, a vadföldek karbantartására, magaslesek építésére és javítására, vagy éppen a kapitális trófeát hordozó példányok megfigyelésére - jelezte a szakember, hozzátéve: a balesetek elkerülése érdekében a vadászterületeken szeptemberben - bizonyos területeken október végéig - erdőlátogatási tilalmat rendeltek el.

Ihárosi Péter kiemelte: a mintegy 86 ezer hektár állami területet kezelő SEFAG Zrt. az ország egyik legjelentősebb erdőgazdálkodója, egyben az ország legnagyobb, 103 ezer hektáron vadászati és vadgazdálkodási tevékenységet folytató gazdálkodója.

A társaság területén minden hazai nagyvad megtalálható és vadászható, a dél-somogyi területen világhírű gím- és egyedülálló dámállomány él.

A SEFAG Zrt. kezelésében levő állomány minőségét fémjelzi, hogy a nyolcból hét vadászterület különleges rendeltetésűvé nyilvánított, kiemelkedő genetikai értéket képvisel - hangsúlyozta a szakember, hozzátéve: az itt élő vadállomány mennyisége és minősége egyedülálló, amit a Nemzetközi Vadvédelmi Tanács (C.I.C.) 1994-ben Edmond Blanc díjjal jutalmazott.

Az elmúlt évről szólva Ihárosi Péter felidézte: közel 140 gímbika került terítékre, köztük a legsúlyosabb Segesd-Csöpröndön, mintegy 11,64 kilót nyomva a bírálaton. Hasonlóan erős és jó bikák kerültek ki a zselici, illetve a lábodi területről is, valamint a vörösalmai terület is szép eredményeket hozott, köztük egy rendkívül mutatós trófea 219,50 nemzetközi pontot ért el - mondta.