eur:
393.54
usd:
364.51
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Balog Ádám: az alapítványokkal közpénzből hoz létre közvagyont az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a közgazdasági képzés céljából létrehozott alapítványai segítségével közpénzből hoz létre közvagyont - mondta az MNB alelnöke az 52. Közgazdász-vándorgyűlésen szombaton Nyíregyházán.

Balog Ádám hangsúlyozta, az erre fordított vagyon a közösség "nem elkölthető" vagyona marad.

Az MNB alelnöke szerint ugyan vita van arról, hogy ezt az összeget lehetett volna más célra, például az államadósság csökkentésre is fordítani, de szavai szerint a képzésre volt a legcélszerűbb ezt a pénzt átcsoportosítani.

"Mi úgy látjuk, hogy rendkívül jó helyre tettük" - fogalmazott Balog Ádám, megjegyezve, a nemzeti banknak erre egyébként a jegybanktörvény lehetőséget biztosít.

A jegybank alelnöke előadásában az MNB a gazdaságfejlesztésben, illetve a pénzügyi fenntarthatóságban betöltött szerepének újraértelmezéséről beszélt. Balog Ádám a gazdasági válságból való kilábalás kapcsán kifejtette: alapvető strukturális reformok szükségesek ahhoz, hogy fenntartható gazdasági pályára álljon a növekedés, és eközben a pénzügyi rendszer egyensúlyban legyen.

Ilyen reformok már történtek Magyarországon, ezek eredményeként a költségvetés stabilizálódott, a finanszírozási képesség is javult - tette hozzá.

Nemzetközi színtéren a jegybankok szerepe a reálgazdaságban, a makrogazdaság stabilitás-fenntartásában felértékelődött, különböző lazító programokat vezettek be a bankok annak érdekében, hogy a gazdaság ki tudjon lábalni a nehéz helyzetéből - hangsúlyozta a szakember.

Az alelnök a devizahitelezéssel kapcsolatban elmondta, a jegybanknak akkor lehet szerepe, amikor a devizahiteles elszámolások kapcsán a kamat- és árfolyamrés ügyét az Országgyűlés "végleg elvarrja", azaz kimondja, hogyan kell elszámolni az ügyfelek felé. Ehhez az MNB kész devizát biztosítani a bankoknak - tette hozzá.

Az elszámolás során szerinte körülbelül 3 milliárd eurós devizaigény jelenhet meg a bankoknál, amelynek kielégítésében a jegybank segíteni tud, az ezzel kapcsolatos előkészítési munkák már megtörténtek.

Ha olyan döntés születik, hogy forintosodnak ezek a hitelek bármilyen árfolyamon, akkor megnyílik egy ennél nagyobb olló a banki mérlegekben a devizapozició tekintetében, így a jegybanknak ismét szerepe lehet - mondta az MNB alelnök. Bár ez már nagyobb összeg, az ezzel kapcsolatos konverziók is biztonságosan megoldhatók a jegybanknál - mondta Balog Ádám.

Szerinte ehhez arra van szükség, hogy egyrészt a bankok vállalják, hogy bizonyos mértékben csökkentik a rövid külföldi forrásaikat, másrészt az MNB időben szétterítve tegye lehetővé a jegybanktól kapott deviza felhasználását a bankoknak. Így az MNB biztonsággal meg tudja oldani, hogy a konverzió - akár már az idén is - megtörténjen.

A vándorgyűlés utolsó, szombati napján előadást tartott a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke is. Parragh László kifejtette, gazdasági szemléletváltás történt 2010-ben, amelynek nagyon fontos eleme az volt, hogy hasonló gondolkodású lett, "azonos irányban indult el" a jegybank és a kormány.

A régóta húzódó strukturális reformok elindítása és részben véghezvitele, így például az egykulcsos adó és a teljesítményközpontú adórendszer bevezetése, valamint a foglalkoztatás szabályainak átalakítása nagyon fontos lépés volt ebben a szemléletváltásban - fogalmazott a kamara elnöke.

Hozzátette, a pozitívumok ellenére nem történt meg a felsőoktatás átalakítása, "a felszínét kapirgáljuk" a felnőttképzés átalakításának, kis túlzással semmi sem történt a kutatás-fejlesztés és innováció átalakításában, illetve nagy jelentőséggel bírna a gazdaságszervezés felerősítése is.

Baranyay László, az Európai Beruházási Bank alelnöke előadásában ismertetve a bank feladatait és működését elmondta, a következő időszakban a finanszírozás lehetőségeinek anyagi korlátai nincsenek, tehát a megfelelően előkészített projektek finanszírozása megvalósítható.

Kovács Árpád, a szervező Magyar Közgazdasági Társaság elnöke zárszavában elmondta, jövőre Miskolc ad otthont a sorrendben 53. Közgazdász-vándorgyűlésnek.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×