eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Kutatás-fejlesztésre 700 milliárd forintot biztosít a kormány

A magyar kormány a 2014-2020 közötti európai uniós költségvetési időszakban 700 milliárd forint uniós forrást biztosít a kutatás, fejlesztés, innováció támogatására - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára pénteken Debrecenben.

Magyar Levente, a gördülőcsapágyakat gyártó FAG Magyarország Ipari Kft. Schaeffler Akadémiájának avató ünnepségén jelezte azt is, hogy ebből az összegből 50 milliárd forintot 7 ezer tanműhely kialakítására fordítanak.

A helyettes államtitkár a magyar járműipar egyik húzóágazatának nevezte a Schaeffler Akadémiát, s emlékeztetett rá, hogy amikor a kormány 2010-ben hozzálátott az alrendszerek átépítéséhez, a felsőoktatás és a szakképzés területe volt az első a sorban. Fontos szempont volt ebben, hogy a piaci igényeknek megfelelően, magasan kvalifikált munkaerőt biztosítsanak a gazdaság szereplőinek.

A kormány újraiparosítási programjában a járműipar a zászlóshajó, amely az export 22 százalékát termeli és 140 ezer embert foglalkoztat - tette hozzá.

Magyar Levente a kormány által támogatott duális szakképzési modell egyik kiemelkedő példájának nevezte a hazai járműipar egyik legfontosabb szereplője, a német Schaeffler csoporthoz tartozó FAG Magyarország Ipari Kft. akadémiájának megnyitását, amely - mint fogalmazott - érdemben járul hozzá a magyar nemzetgazdaság versenyképes, fenntartható fejlődéséhez.

Papp László, Debrecen alpolgármestere emlékeztetett rá, hogy a rendszerváltás után a megszűnés határára sodródott a korábban nagyhírű debreceni csapágygyártás, amit a német Schaeffler csoport mentett meg és fejlesztett újjá. Ma már a FAG Debrecen egyik legnagyobb munkáltatója: a csapágygyár 1400 embernek ad munkát, s jelentősen kiveszi a részét a szakképzésből is.

Ma egy cég ereje nem az épületekben, a gépekben van, hanem a jól képzett munkaerőben - mondta az alpolgármester jelezve, hogy a képzés korszerűsítésében a jövőben is partnere lesz az önkormányzat a vállalkozásoknak.

Szabó Péter, a FAG Magyarország Kft. ügyvezetője közölte: a Schaeffler Akadémia 140 millió forintos költséggel épült fel, kétszintes oktató épületében 68 millió forint értékű gépparkkal. Szeptemberben 30 szakmunkástanuló képzése kezdődik itt meg.

Hozzátette: 2008 óta közel száz szakembert oktattak szakiskolai duális képzés keretében villanyszerelő, gépi forgácsoló és ipari gépész szakmákban, s a végzett szakmunkástanulók fele azóta náluk dolgozik.

Több egyetemmel együttműködnek az FAG-ösztöndíjprogramban: jelenleg 30 ösztöndíjasuk van, de a felsőfokú duális képzés megalapításában is komoly szakmai szerepet vállalnak - jegyezte meg az igazgató.

A Schaeffler csoport a három - INA, LuK és FAG - márkájával 2013-ban 170-nél több telephelyen, világszerte mintegy 79 ezer foglalkoztatottjával 11,2 milliárd eurót meghaladó forgalmat ért el. A vállalatcsoport a gördülőcsapágy-ipar világméretekben vezető szállítói közé tartozik, és szinte az összes autógyártó cég elismert partnere. A Schaeffler csoport egyike a legnagyobb családi tulajdonban lévő német és európai ipari vállalatoknak.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×