Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hódít a világ legolcsóbb okostelefonja

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nyolcezer forintos okostelefonok hódítják meg az indiai piacot, az Intex Technologies India által gyártott Cloud FX készülékek a gyártó szerint a világ legolcsóbb okostelefonjai.

Az Intex okostelefonja előző héten került a boltokba, az első szállítmány a cég szerint már el is fogyott, ezért már leadták a rendelést egy második, nagyobb szállítmányra.

Az Intex várakozásai szerint szeptemberben 100 ezer Cloud FX oksotelefont ad el Indiában, és december végére eléri az 500 ezres eladást.

A 2000 indiai rúpia, azaz 33 dollár körüli áron forgalmazott Cloud FX telefonok nagyjából 30 százalékkal kerülnek kevesebbe, mint a legolcsóbb Google okostelefonok.

Az Intexhez hasonlóan, más indiai gyártók is Firefox rendszert futtató telefonokat árulnak. A Spice Retail kedden kezdte árulni 37 dolláros okostelefonját, míg a Karbonn Mobiles szeptember végéig szeretné piacra dobni saját 41 dolláros telefonját. A Karbonn Firefox telefonja fele annyiba sem kerül, mint legújabb, Android rendszert használó készüléke.

Az olcsó okostelefonok eddig kedvező fogadtatásban részesültek. Kevesebb funkciójuk van, mint a normál okostelefonoknak, és lassabbak is náluk, de ezeken is lehet telefonálni, internetezni és használni az alap applikációkat.

A fejlődő gazdaságú országokban a mobiltelefonnal rendelkező emberek 70 százaléka nem használ okostelefont, tehát hatalmas a potenciális piac. A Mozilla operációs rendszerével milliók számára válik elérhetővé egy okostelefon megvásárlása, de elemzők szerint a Mozillának a verseny erősödésére kell számítani.

A várakozások szerint a Google heteken belül előrukkol saját olcsó okostelefonjával, és mivel az Android rendszerre sokkal több program elérhető, mint a Firefoxra, nem valószínű, hogy a Mozilla tartós előnyre tud szert tenni.