eur:
393.66
usd:
364.85
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Az uniós átlag hetedét sem költjük életbiztosításra

Egy ügyfél átlagosan 1124 eurót költ Európában életbiztosításra egy évben, míg Magyarországon kevesebb mint 150 eurót az Insurance Europe (Európai Biztosítók Szövetsége) legfrissebb adatai szerint - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) csütörtökön.

A múlt évi adatok alapján Európa továbbra is a világ legnagyobb biztosítási piaca. A globális biztosítási piac 35 százalékát adja, miközben az Egyesült Államok 30, Ázsia 28 százalékkal részesül.

Tavaly az európai biztosítási piac díjbevétele 1119 milliárd euró volt, ebből 667 milliárd életbiztosításból, 334 milliárd a nem-életbiztosításokból, míg 118 milliárd euró az egészségbiztosításból származott.

Az egy főre jutó éves biztosítási költésben az életbiztosítási átlag 1124 euró Európában, a nem-életbiztosítási termékekre és baleset-biztosításra 564 euró, míg az egészségbiztosításra 200 euró jut.

Az életbiztosítás legfejlettebb piaca Liechtenstein, Svájc, Finnország, Dánia és az Egyesült Királyság, ezekben az országokban az egy főre eső átlag életbiztosítási költés évi 3-3,5 ezer euró. A sereghajtó Törökországban, Romániában, Bulgáriában és Lettországban alig 100 eurót költenek életbiztosításra.

A magyar biztosítókhoz tavaly 810,2 milliárd forint díjbevétel folyt be. Ebből 432,7 milliárd forint az élet-, 377,5 milliárd forint a nem életbiztosítási üzletágból jött.

Az életbiztosítási piac 2013-ban stagnált, idén azonban már látszik némi elmozdulás. Ebben szerepet játszik, hogy ez év elejétől az adóváltozás megszüntette a nyugdíjbiztosítások versenyhátrányát, így - legfeljebb évi 130 ezer forint - adókedvezményt vehetnek igénybe, akik nyugdíjbiztosítással rendelkeznek.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×