Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Varga: a magyar gazdaság növekedése volt a legmagasabb az EU-ban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A magyar gazdaság növekedése volt a legmagasabb a 28 uniós tagállam között az előző év azonos időszakához képest - értékelte a Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közzétett adatait a kormany.hu-n megjelent videonyilatkozatában.

Kiemelte: egyre egészségesebb és kiegyensúlyozottabb a növekedés, a legdinamikusabban növekvő ágazatok az ipar, építőipar, mezőgazdaság, de ezek mellett a beruházások több mint 20 százalékos növekedése is optimizmusra ad okot. "Ez azt jelenti, hogy a jövőben fejlesztések lesznek, és ha fejlesztések lesznek, lesz több munkahely" - fogalmazott.

A növekedés mellett az államháztartás hiányát 3 százalék alatt tudták tartani, a lakossági fogyasztásban pedig utoljára 8 éve regisztráltak hasonló, 2,4 százalékos növekedést - mondta.

Kiemelte, hogy a növekvő jövedelmekből a lakosság többet költ, ezzel is segítve a hazai piacra termelő kis- és középvállalkozásokat.

Az NGM közleménye szerint Magyarországon nyolc éve nem nőtt akkorát a bruttó hazai termék (GDP), mint 2014 második negyedévében, ami uniós és régiós összehasonlításban is kiemelkedő. Elsősorban a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramjának (nhp) köszönhetően mérséklődött a pénzügyi szektor teljesítményének visszaesése. A kedvező adatok mögött az alacsony infláció és a foglalkoztatottság bővülése - így a reáljövedelmek emelkedése, valamint a kedvező fogyasztói bizalom - áll.

Az orosz-ukrán válság és az előző évi magas bázis miatt a növekedés üteme várhatóan a második félévben némileg lassul, de ezzel együtt is 2014-ben összességében 3,1 százalékos növekedés várható.