Inforádió

Meghallgatom Élő adás

NFM: Engedélyekkel szállították el a sérült paksi elemeket

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A szükséges engedélyekkel, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség, illetve az Euratom állandó felügyelete mellett szállították el a sérült paksi fűtőelemeket Ukrajnán keresztül Oroszországba - közölte a nemzeti fejlesztési miniszter. Seszták Miklósnak a parlament honlapján közölt írásos válaszából kiderül az is, hogy a fűtőelemek szállításáról szóló szerződést már 2010-ben aláírta az Euratom illetékes szerve.

A fejlesztési tárcavezető Szél Bernadett LMP-s országgyűlési képviselő azon írásbeli kérdésére válaszolt, hogy "biztonságos volt-e a sérült fűtőelemek kiszállítása".

Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója augusztus 14-én Pakson jelentette be, hogy Oroszországba szállították a paksi atomerőmű 2003-as üzemzavara során megsérült üzemanyag-kazettákat. Szél Bernadett többször nehezményezte, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságát nem tájékoztatták a szállításáról. Azt is firtatta: sajtóinformációk szerint az Európai Bizottság nem kapta meg a kiszállításra és a kinti feldolgozásra vonatkozó szerződéseket, ami ellentétes az Euratom Szerződés előírásaival. Szél Bernadett az ügyben több kérdést intézett a kormány képviselőihez.

Seszták Miklós azt közölte: a Paksi Atomerőmű Zrt. 2009 októberében értesítette az Euratom Ellátási Ügynökséget a sérült nukleáris fűtőelemek kiszállítására és végleges elhelyezésére vonatkozó szerződésről. Az ügynökség megállapította: a kiszállítási és elhelyezési szerződés megfelel a jogszabályoknak, 2010. április 23-án aláírta azt. A fűtőelemek tényleges kiszállításáról a Paksi Atomerőmű Zrt. 2014. június 13-án értesítette az Európai Bizottság Energiaügyi Főigazgatóságának nukleáris biztosítékokkal foglalkozó igazgatóságát.

A magyar-ukrán határon Záhony vasútállomáson keresztül, az ukrán-orosz határon való áthaladásakor pedig Hutor Mihajlovszkij és Kupjanszk Szortyirovocsnij pályaudvarok között szállították a fűtőelemeket. A fejlesztési miniszter az útvonalról további részleteket nem közölt, mivel azok minősített adatokat képeznek. A fűtőelemek augusztus 11-én biztonságban megérkeztek Oroszországba - írta Seszták Miklós.

Pintér Sándor belügyminiszter ugyancsak Szél Bernadett kérdésére úgy válaszolt: a szállítást a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Belügyminisztérium (BM) összehangolt munkájával tervezték meg és hajtották végre. A szállítmány magyarországi útvonalát a BM által felügyelt szervezetek (Terrorelhántási Központ, Országos Rendőr-főkapitányság, Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság) biztosították. A sérült fűtőelemek ukrajnai szállítását az illetékes ukrán engedélyezték, illetve annak biztonságát garantálták - írta a belügyminiszter.