eur:
394.76
usd:
370.35
bux:
65134.6
2024. április 19. péntek Emma

Műkincsekkel mentik a Baumax áruházláncot

Hans Peter Haselsteiner osztrák építési vállalkozó megvásárolta - feltehetőleg 100 millió eurót meghaladó vételáron - Európa egyik legnagyobb és legjelentősebb kortárs műgyűjteményének, a Baumax áruházláncot alapító Karlheinz Essl 130-160 millió euró értékűre becsült kollekciójának 60 százalékát.

Értesülések szerint a gyűjtemény osztrák művekből álló része majdnem teljes egészében fennmarad, a külföldi, elsősorban német művészek legértékesebb alkotásait azonban októberben Londonban elárverezik.

Az ügyletről hétfőről keddre virradóra jött létre megállapodás éjt nappallá tévő tíz napi tárgyalás után. A vételárat egyelőre nem közölték, de a Baumax barkácsáruházláncnak hitelező bankok egyik ügyvédje azt mondta, hogy az ügylet eredményeként jóval több mint 100 millió eurót kap a 42 pénzintézet. További pénzhez is juthatnak a hitelezők, ha a Christie's október 13-i aukciójának bevételei meghaladják a várt 50 millió eurót.

A gyűjteményt őrző klosterneuburgi múzeum közlése szerint egy 44 műből álló blokkot bocsátanak árverésre, hogy abból feltőkésítsék a csőd szélén tántorgó áruházláncot. Főleg külföldi (német) alkotók, köztük Richter, Baselitz, Kippenberger, Oehlen és Polke művei kerülnek kalapács alá, de eladnak két osztrák művet is, Hundertwasser és Maria Lassnig egy-egy munkáját. További, egyedi eladások is elképzelhetők, de azok bevételét kizárólag az Essl Múzeum fenntartására és üzemeltetésére fordítják.

Az ügylet eredményeként a műgyűjteményt birtokló társaság 60 százaléka kerül a Strabag társtulajdonosaként is ismert építőmágnás magánalapítványának tulajdonába egy hétfőn bejegyzett cég, az SE-Sammlung Essl GmbH révén, 40 százalékot megtart az Essl-család. A műgyűjtemény fölötti szakmai ellenőrzést továbbra is az Essl-házaspár gyakorolja.

A kortárs művészek alkotásait a nejével együtt az 1970-es évek óta gyűjtő Karlheinz Essl először az osztrák államnak ajánlotta fel 86 millió euróért 7000 darabból álló kollekcióját, hogy megmentse összeomlás szélén tántorgó vállalatát, a csak Ausztriában négyezer munkahelyet biztosító Baumaxot, de az állam sokallta az átszámítva 27 milliárd forintos vételárat. A gyűjtemény tulajdonosa az eladásból származó összegből akarta csökkenteni az adósságokat, a cég pedig tőkeinjekciót kapott volna.

A művek között az 1945 utáni osztrák művészet valamennyi jelentős alkotója képviselteti magát, de sok a külföldi művész munkája is. Essl és felesége Friedensreich Hundertwasser és Kurt Moldovan műveivel alapozta meg a gyűjteményt, amely azóta mások mellett Maria Lassnig, Valie Export, Arnulf Rainer, Max Weiler, Markus Prachensky, a bécsi akcionizmus - Hermann Nitsch és Günter Brus -, valamint a legfiatalabb generáció tagjai - Elke Krystufek és Clemens Wolf - munkáival bővült és vált az egyik legjelentősebb kortárs művészeti magángyűjteménnyé.

A gyűjtemény darabjai a klosterneuburgi múzeum mellett a vállalat központjában, az 1987-ben átadott Schrömer-házban láthatók.

"Az Essl-kollekció nélkül nem létezne átfogó kép az osztrák művészettörténet legutóbbi hatvan évéről" - vélte Otto Hans Ressler szakértőt, aki szerint a gyűjtemény nemzeti kulturális kincs, amelyet megbonthatatlan egésznek kell tekinteni.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×