Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Merre mozdul a mobilparkolás ára?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Sikeres volt az egységes mobilparkolási rendszer elindítása - mondta az első két hónap tapasztalatai alapján a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. vezérigazgatója. Veres Mihály elismerte, hogy egy-két viszonteladónál magasabb lett a díj, de ennek - hangsúlyozta - nem az az oka, hogy a nemzeti mobilszolgáltató többet kérne, mint a korábbi üzleti alapon működő szolgáltató.

"Az első két hónap után egyértelműen sikeres volt a rendszer elindulása. Az első napokban kisebb informatikai problémák adódtak, de ilyen nagy, országos méretű, komplex rendszernél előfordulhat, ahogy lehetett kijavítottuk, és azóta a rendszer hibamentesen üzemel" - jelentette ki Veres Mihály.

A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. vezérigazgatója hozzátette: "sikerrel vizsgázott a rendszer másik nagy funkciója is: a partnerek - a hetven parkolás üzemeltető, az útdíj-szolgáltató és a nyolc viszonteladó - közötti elszámolás is zökkenőmentesen üzemel. Lezártuk az első üzemi hónapot, a júliust, amelyet augusztus folyamán el tudtunk számolni."

"A díjak rendszerét jogszabály határozza meg, tehát azt, hogy milyen díjat kérünk a közreműködő partnerektől, de van olyan mobiloperátor, amelyiknél emelkedtek az árak, nem sikerült minden szolgáltatónak visszafordítania a korábbi díjemelkedési trendet. Viszont összességében azt lehet mondani, jó irányba indultunk el, mert van olyan szolgáltató, amelynél csökkentek a díjak" - hangsúlyozta Veres Mihály.

A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. vezérigazgatója hozzátette: "megnéztük, korábban hogy működtek ezek a rendszerek, igyekeztünk ugyanazt a modellt használni. A tranzakciós díjak egy részét mi kértük el, ezért a viszonteladó partnereknek országos, egységes piacteret biztosítunk. A díjmegosztásban is a korábbi logikát próbáltuk követni. Van olyan mobilszolgáltató, amelyik ugyanazon az áron szolgáltat, és sajnos olyan is, amelyik kihasználta a helyzetet és folytatta azt a trendet, hogy folyamatosan emelkedtek a díjak. Azzal, hogy valós piaci verseny jön létre, remélhetőleg ők is meg fogják vizsgálni, és igazodni kezdenek azokhoz, amelyek lefelé nyomják a díjakat."

Hanganyag: Kaputa Júlia