Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Íme a lízingpiac idei számai

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
178 milliárd forint értékben kötöttek új lízingszerződést a piaci szereplők az év első felében, ami háromszázalékos emelkedést jelent a tavalyi év hasonló időszakához képest - mondta az InfoRádióban Magyar Lízingszövetség főtitkára.

"Az első félévben a teljes piac három százalékkal bővült, 178 milliárd forintot helyeztek ki a lízingcégek, ezen belül az egyes szektorok azért elég különbözően viselkedtek. A gépjármű-finanszírozás az új autó értékesítéssel párhuzamosan jelentősen bővült, összesen 84 milliárd forint volt a finanszírozás: flotta és lakossági valamint egyedi vállalati együtt. Ezen kívül pedig a mezőgazdasági finanszírozás élénkült az átlagnál jelentősebben" - mondta Lévai Gábor.

A Magyar Lízingszövetség főtitkára hozzátette: "két területen volt jelentős befolyása az eredményekre a Növekedési Hitelprogramnak: a kishaszongépeknél és a mezőgazdasági gépfinanszírozásnál. A lízingcégek az idei év elejétől csatlakozhattak az NHP-hoz, az első negyedévben hatmilliárd forint volt a kihelyezése négy tagvállalatunknak, az első félévben már 28,8 milliárd és nyolc tagvállalat vett részt a programban."

Mint Lévai Gábor elmondta: "a gépberendezés finanszírozással lehetne összehasonlítani: százharmincegynéhány milliárd forint az NHP-n belül az erre eső összeg, ennek nagyjából húsz százalékát adták a lízingszövetség tagvállalatai."

"A magánszemélyek körében a forintalapú pénzügyi lízing a meghatározó" - mondta a Magyar Lízingszövetség főtitkára.

Hozzátette: "lakossági ügyfeleknél nem tapasztaljuk a belső fogyasztás növekedését, még mindig csak húsz százalék környékén van a lakossági autóvásárláson belül a lakossági ügyfelek aránya, a finanszírozás ennél is alacsonyabb, a kis- és közepes vállalkozásoknál, főleg a mezőgazdasági szektorban és az autóértékesítésnél tapasztalunk bővülést."

"Éves szinten azt gondoljuk, legalább ezt a háromszázalékos bővülést fogjuk tudni tartani, talán ennél egy kicsit bizakodóbbak is lehetünk, összességében 8-10 százalékkal nagyobb piacra számítunk idén, mint tavaly. A Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramjában a második félévben további dinamikát várunk a lízingcégek részéről" - ismertette Lévai Gábor.

Hanganyag: Kaputa Júlia