Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Elegendő lesz a magyar gázkészlet télire?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több mint három milliárd köbméter gázt töltöttek eddig a magyarországi gáztározókba, ami az ország éves gázszükségletének a 30 százaléka - mondta az InfoRádióban az Erste Bank olajipari elemzője. Pletser Tamás szerint a hazai kitermelés, a Nyugat-Európa felől érkező gáz és a készletek együttesen már elegendőek ahhoz, hogy zavartalan legyen a téli ellátás abban az esetben is, ha Oroszország egyáltalán nem küldene Ukrajna felől gázt Magyarországra.

"Az utóbbi két hónapban jelentősen javult a helyzet. Június végén még a korábbi évhez képest alacsonyabb volt a tárolók telítettsége, augusztus közepére azonban már tizenhat százalékkal a tavalyi érték fölé kerültünk, ami azt jelenti, hogy több mint három milliárd köbméternyi gáz került a hazai tárolókba, azt lehet mondani, az ország téli felkészülése gőzerővel halad és már most is igen jól állunk. Ez körülbelül 55 százalékos telítettséget jelent, és ez az érték folyamatosan növekszik" - hangsúlyozta Pletser Tamás.

Hozzátette: "Nyugat-Európában a helyzet még kedvezőbb, a tavalyi meleg tél hatására, illetve amiatt, hogy az első negyedévben már féltek egy orosz-ukrán konfliktustól, még ennél is nagyobb a tározók telítettsége. Jelenleg nagyjából kilencven százalékos a nyugat-európai tározók telítettsége, tehát az ő felkészültségi szintjük is magas."

"Az évi fogyasztásunk 9-10 milliárd köbméter jelenleg, nagyjából négymilliárd köbméter éves vezeték-kapacitásunk van Nyugat-Európából, ehhez jön még a mintegy másfél milliárd köbméteres magyarországi termelés és a betárolt gáz, ami valószínűleg a tél előtt 4-5 milliárd nagyságrendű lesz. Ebből látszik, hogy ebből és a nyugat-európai szállításból nagyrészt fedezhető lesz a hazai igény"- jelentette ki az Erste Bank olajipari elemzője.

"Oroszország minden esetben szállítani fog Nyugat-Európába és Magyarországra, nem volt még arra példa, hogy az oroszok a szerződésben lévő kötelezettségeiket nem teljesítették volna, ez rendkívül nagy presztízsveszteséggel járna, ráadásul az ő költségvetésük is ki van feszítve" - emelte ki Pletser Tamás.

Hozzátette: "az viszont elképzelhető, hogy a Magyarországra küldött gáz egy részét megcsapolják az ukránok, nekik most az oroszok nem szállítanak. Az ukrán gázmérleg egyelőre negatív, ami azt jelenti, hogy télen jelentősen csökkenteniük kell a fogyasztásukat, nem valószínű, hogy ezt megteszik, helyette elképzelhető, hogy megcsapolják a Magyarországnak és Nyugat-Európában szánt gázkészletet, ebben az esetben elképzelhető, hogy csökken az a gázmennyiség, ami normális esetben Magyarországra jönne."

Hanganyag: Kaputa Júlia