eur:
392.9
usd:
366.56
bux:
66540.3
2024. április 25. csütörtök Márk

Elegendő lesz a magyar gázkészlet télire?

Több mint három milliárd köbméter gázt töltöttek eddig a magyarországi gáztározókba, ami az ország éves gázszükségletének a 30 százaléka - mondta az InfoRádióban az Erste Bank olajipari elemzője. Pletser Tamás szerint a hazai kitermelés, a Nyugat-Európa felől érkező gáz és a készletek együttesen már elegendőek ahhoz, hogy zavartalan legyen a téli ellátás abban az esetben is, ha Oroszország egyáltalán nem küldene Ukrajna felől gázt Magyarországra.

"Az utóbbi két hónapban jelentősen javult a helyzet. Június végén még a korábbi évhez képest alacsonyabb volt a tárolók telítettsége, augusztus közepére azonban már tizenhat százalékkal a tavalyi érték fölé kerültünk, ami azt jelenti, hogy több mint három milliárd köbméternyi gáz került a hazai tárolókba, azt lehet mondani, az ország téli felkészülése gőzerővel halad és már most is igen jól állunk. Ez körülbelül 55 százalékos telítettséget jelent, és ez az érték folyamatosan növekszik" - hangsúlyozta Pletser Tamás.

Hozzátette: "Nyugat-Európában a helyzet még kedvezőbb, a tavalyi meleg tél hatására, illetve amiatt, hogy az első negyedévben már féltek egy orosz-ukrán konfliktustól, még ennél is nagyobb a tározók telítettsége. Jelenleg nagyjából kilencven százalékos a nyugat-európai tározók telítettsége, tehát az ő felkészültségi szintjük is magas."

"Az évi fogyasztásunk 9-10 milliárd köbméter jelenleg, nagyjából négymilliárd köbméter éves vezeték-kapacitásunk van Nyugat-Európából, ehhez jön még a mintegy másfél milliárd köbméteres magyarországi termelés és a betárolt gáz, ami valószínűleg a tél előtt 4-5 milliárd nagyságrendű lesz. Ebből látszik, hogy ebből és a nyugat-európai szállításból nagyrészt fedezhető lesz a hazai igény"- jelentette ki az Erste Bank olajipari elemzője.

"Oroszország minden esetben szállítani fog Nyugat-Európába és Magyarországra, nem volt még arra példa, hogy az oroszok a szerződésben lévő kötelezettségeiket nem teljesítették volna, ez rendkívül nagy presztízsveszteséggel járna, ráadásul az ő költségvetésük is ki van feszítve" - emelte ki Pletser Tamás.

Hozzátette: "az viszont elképzelhető, hogy a Magyarországra küldött gáz egy részét megcsapolják az ukránok, nekik most az oroszok nem szállítanak. Az ukrán gázmérleg egyelőre negatív, ami azt jelenti, hogy télen jelentősen csökkenteniük kell a fogyasztásukat, nem valószínű, hogy ezt megteszik, helyette elképzelhető, hogy megcsapolják a Magyarországnak és Nyugat-Európában szánt gázkészletet, ebben az esetben elképzelhető, hogy csökken az a gázmennyiség, ami normális esetben Magyarországra jönne."

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×