A devizahiteles csomag élénkítheti a gépjárművásárlások piacát

Infostart
2014. szeptember 2. 16:23
Százmilliárd forintos terhet fog jelenteni a lízingpiac szereplőinek, hogy rájuk is kiterjed a devizahiteles csomag hatálya - mondta az InfoRádióban a Magyar Lízingszövetség főtitkára. Lévai Gábor szerint a magántulajdonban lévő kisebb cégek nem fogják tudni kifizetni a kötelezettségeiket és csődbe mehetnek.

"Döntően lakossági autófinanszírozási, azon belül is elsősorban hitelszerződésekről van szó, amelyek a múltban köttettek. Az óvatos becslésünk az, hogy az árfolyamrés és az egyoldalú kamatváltozás kapcsán körülbelül mintegy százmilliárd forint vesztesége fog keletkezni ezeknek a cégeknek, ez körülbelül a tagjaink közül húsz céget érint és több tucat kisebb lízingcég is lehet az érintettek között, amelyekről nincsenek pontos információink" - mondta Lévai Gábor.

A Magyar Lízingszövetség főtitkára hozzátette: "szinte biztosan nem lesz elegendő a saját tőkéjük ennek kifizetésére, a tulajdonosoknak pótlólagos tőkét kell biztosítaniuk. Kérdés, hogy a hazai magántulajdonban lévő, kis- és középvállalkozási körbe tartozó lízingcégek közül ki fogja tudni ezt megtenni. Aki, nem, valószínűleg csődbe megy."

"Annyi pozitív hozadéka lehet a devizahiteles kérdés rendezésének, hogy valószínűleg felszabadít bizonyos lakossági forrásokat, és pontot tesz a régóta húzódó problémának a végére, felszámolja a bizonytalanságokat, és ez talán a jövőben élénkítheti a lakossági gépjárművásárlásokat" - fejezte ki reményét Lévai Gábor.

Hanganyag: Kaputa Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást