eur:
394.93
usd:
365.22
bux:
65490.29
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Több tízmilliárdot hozott az államnak az e-kasszák bevezetése

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint közel két év felkészülési idő után lezárult a feketegazdaság elleni küzdelem egyik fontos szakasza: több tízmilliárddal nőtt az állam bevétele az online pénztárgépeknek köszönhetően, hiszen a korábbi évek trendjéhez képest kiugróan nagyobb áfát vallottak be a kereskedők az első negyedévben, ami egyértelmű jele a gazdaság fehéredésének.

A tárca hétfői közleménye emlékeztet: a rendeletben kötelezett vállalkozások hétfőtől már csak online kasszát használhatnak, az adóhatóság adatai szerint augusztus 31-ig több mint 170 ezer online pénztárgépet helyeztek üzembe. A boltokban 146 engedélyezett géptípus közül lehet választani.

Kiemelik, hogy a tisztességes, jogkövető vállalkozásokat védi, a költségvetési bevételeket növeli az új típusú pénztárgépek használata. Az online adatkapcsolatra képes pénztárgépek sokkal részletesebb adatokat tárolnak az üzlet működéséről, mint hagyományos elődeik. Már nem kizárólag a nyugta "szűkös" adattartalma érhető el egy-egy ellenőrzéskor, hanem ennél lényegesen több. Így például a napi szinten kibocsátott bizonylatok száma, vagy éppen a kasszában található pénz mennyisége.

Közölték: az online pénztárgépek segítik a revizorok munkáját forgalomszámláláskor is. Akár be sem kell mennie az ellenőrnek az üzletbe ahhoz, hogy észlelje az esetleges visszaélést. Valószínűsíthető a bevétel eltitkolás például akkor, ha nagy forgalom mellett folyamatos a kiszolgálás, azonban az online pénztárgép küldte adatokból ennek épp az ellenkezője látszik.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy sokat kockáztat az a vállalkozás, amelyik bevételét eltitkolja, hiszen az online adatokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kockázatelemzői, ellenőrei az úgynevezett pénztárgép felügyeleti rendszeren (PFR) keresztül folyamatosan nyomon követik. A PFR-rel a beérkezést követően azonnal láthatóak a pénztárgépek adatai, amelyek folyamatos követésével és elemzésével pillanatok alatt kiszűrhetők a kockázatos vállalkozások. Így a revizorok felbukkanására is jóval nagyobb valószínűséggel számíthatnak az adószabályokat kijátszó gazdálkodók.

Szeptember elsejétől a NAV szigorú szankciójára számíthat, aki még mindig hagyományos pénztárgépet használ. Az átállást elmulasztó céget egy millió forintig terjedő mulasztási bírsággal is sújthatják és az üzlethelységét is bezárhatják 12 nyitvatartási napra.

A kormány 2012. október 5-én döntött az online pénztárgépek bevezetéséről, széleskörű társadalmi és szakmai egyeztetés követően 2013. február 15-én jelent meg a konkrét időpontokat és ütemezést tartalmazó pénztárgéprendelet. Az átállás elősegítése érdekében 2013-ban megalakult a pénztárgép munkabizottság, amelyben az összes érdekelt fél részt vett - olvasható a közleményben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor mész nyugdíjba - Hasonló életpályánál is hatalmas eltérések lehetnek

Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor mész nyugdíjba - Hasonló életpályánál is hatalmas eltérések lehetnek

A nyugdíjszámítás során meghatározó jelentőségű valorizácós szorzószámok minden évben a kedvezmények nélkül számított országos nettó átlagbér előző évi nominális növekedését tükrözik, az erről szóló idei kormányrendelet tervezetét március 13-án küldték társadalmi egyeztetésre. Miután a nyugdíjba vonulás évét megelőző év kereseti szintjéhez kell igazítani az 1988 óta figyelembe vehető korábbi évek kereseteit, az utóbbi években egyre erősebben érvényesül az a jelenség, hogy a nyugdíjigénylés évének meghatározó jelentősége van a nyugdíj összegének alakításában: minél későbbi évben igényli a nyugdíját a jogosult, annál jobban járhat, még nagyon hasonló életpályák esetén is. Ezt a méltánytalanságot sem az inflációs nyugdíjemelés, sem a 13. havi nyugdíj nem képes megnyugtatóan kezelni, megoldást csak a nyugdíjemelési eljárás olyan módosítása hozhatna, amelynek révén a nyugdíj megállapításának évétől függő valorizációs korrekció is megjelenne az emelés mértékét meghatározó tényezők között.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×