Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Beruházásokra költheti a többletpénzt Németország

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ha Németországnak több pénz áll rendelkezésére, akkor elsőbbséget élveznek a beruházások, de a kormánynak még látnia kell, hogyan alakul a gazdaság helyzete - nyilatkozta Angela Merkel német kancellár miután Németország költségvetési többlettel zárta 2014 első fél évét.

"Először látnunk kell, hogy változatlanok maradnak-e a gazdasági előrejelzések. Ha több pénzünk lesz és kétségeink lesznek, akkor a beruházások területén költjük el a pénzt. Teljesen helyénvaló, hogy ennyire előtérben legyenek a beruházások" - fogalmazott Merkel egy sajtótájékoztatón.

Németország 2014 első hat hónapját 16,1 milliárd eurós költségvetési többlettel zárta, a bruttó hazai termék (GDP) arányában számolva 1,1 százalék volt a többlet.

Az Európai Unió szabályai szerint az eurózóna tagállamainak nem csak költségvetési hiányukat, hanem költségvetési többletük is korlátozniuk kell, az utóbbi GDP-arányosan nem haladhatja meg a 3 százalékot.

Az államháztartásnak 2014 első felében 639,6 milliárd euró bevétele volt, 3,4 százalékkal több, mint 2013 első felében. A kiadások összege 620,8 milliárd euró volt, éves szinten 2,5 százalékkal nőtt.

A Destatis német szövetségi statisztikai hivatal közleménye szerint a központi kormányzat, a tartományi kormányok, a helyi önkormányzatok és a társadalombiztosítási alapok is jobb pénzügyi helyzetbe kerültek a nagyon jó munkaerő-piaci körülmények miatt.