Ipari udvarokat sürgetnek a kisiparosok

InfoRádió / MTI
2014. április 12. 10:40
Az Országos Fémipari Ipartestület (OFI) az ágazat kisiparosainak tevékenységét támogató ipari udvarok létrehozását szorgalmazza 2020-ig szóló programjában.

Szűcs György, az OFI elnöke az MTI-nek hangsúlyozta: a magyar piacról hiányzik a kisipari termeltetést támogató szervezet.

A fémipari ipartestület a szervező munkát vállalná fel a tervezett nyolc - a régiókban egy-egy, illetve egy budapesti központtal működő országos - ipari udvar létrehozásában. A tagok által megalapítandó ipari udvarok közös termelő, beszerző és értékesítő szervezetként a fémipari kisiparosok piacra jutását, együttműködését segítenék, kapcsolódva a Kárpát-medencei gazdasági térséghez - ismertette programjukat Szűcs György.

Az OFI elnöke szerint a fémipari kisvállalkozások összefogását, az ipari udvarok létrehozását - hasonlóan a mezőgazdaságban már létező termelő és értékesítő szervezetekhez (tész) - pályázati forrásokból is támogatni kellene. Egyelőre ugyanis az ipari udvar valós tagságságát adó kisvállalkozások tőkehiányosak, nehezen tudnának alapító tőkét biztosítani - hangsúlyozta.

Szűcs György szerint az ipari udvarok kialakításának első lépése lehetne egy virtuális tér létrehozása, ahol bemutatnák a cégek termékeit, szolgáltatásait, ezáltal látható lenne a fémipar potenciálja, ami alapján a kereskedők rendelni tudnának, a nagyvállalatok pedig megismernék a kínálatot.

A szakmai ipartestület programjában megfogalmazza azt is, hogy fémipari megújulási reorganizációs alapot kellene elkülöníteni az uniós forrásokból. Ezt azzal a céllal hoznák létre, hogy az exportra termelő kisiparosok meg tudjanak újulni, illetve a külpiaci termeléshez szükséges deviza-kiadásaikat meg lehessen előlegezni - fejtette ki Szűcs György.

Az OFI tíz - szerkezeti lakatos, géplakatos, szerszámkészítő, fémforgácsoló, mezőgazdasági gépszerelő, kovács, öntő, hegesztő, galvanizáló, hőkezelő - fémipari szakmában működő 50 kisipari vállalkozást tömörít, és további 150-200 vállalkozással áll közvetlen kapcsolatban. Az 50 tagvállalat éves árbevétele 8 milliárd forint körül van, és mintegy 800 munkavállalót foglalkoztat.

Az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) tagszervezete, az OFI tagja az európai fémipari szervezeteket tömörítő Európai Fémipari Uniónak is.