Inforádió

Meghallgatom Élő adás

IMF: gyorsabb gazdasági növekedés, alacsonyabb infláció lehet Magyarországon

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Javította a magyar hazai össztermék (GDP) növekedésére adott idei várakozását a Nemzetközi Valutaalap (IMF): legfrissebb előrejelzésében 2,0 százalékos GDP-növekedéssel számol, míg a 2014-es magyar inflációs várakozását 0,9 százalékra csökkentette.

A pénzügyi intézmény kedden megjelent, Világgazdasági Kilátások (WEO) című, szokásos negyedéves elemzésében az szerepel: Magyarországon a 2013-as 1,1 százalék után idén 2,0 százalékos gazdasági növekedés várható, 2015-ben pedig 1,7 százalék. Az előző, október elején megjelent elemzésben az IMF még 1,3 százalékos növekedést várt 2014-re.

A 2014-es magyarországi inflációra vonatkozó előrejelzését az IMF jelentősen, 3,0 százalékról 0,9 százalékra csökkentette. Igaz, arra számít, hogy a pénzromlás üteme 2015-ben 3,0 százalékra gyorsul majd.

A nemzetközi pénzügyi intézmény szerint a magyar folyó fizetési mérleg idén 2,7 százalékos, 2015-ben 2,2 százalékos többlettel zár majd, a munkanélküliség az idei 9,4 százalékról 2015-ben 9,2 százalékra csökken.

Az IMF jelentése a felzárkózó Európáról szóló részben egy rövid bekezdésben foglalkozott a lengyelországi és magyarországi kilátásokkal. Ebben azt írta, mindkét országban a növekedésnek indult belső kereslet lehet az erősödés hajtóereje. Ezt támogatja a monetáris lazítás, a javuló munkaerőpiac és az európai uniós alapok, amelyek várhatóan föllendítik a közberuházásokat. A jelentés ugyanakkor megjegyezte, hogy Magyarország esetében, noha csökken, továbbra is magas a külső sérülékenység, és ez visszafoghatja a növekedést.