eur:
392.98
usd:
366.61
bux:
66687.09
2024. április 25. csütörtök Márk

Concorde: így alakultak a lakossági megtakarítások Magyarországon

A Concorde Alapkezelő felkerült a világ legnagyobb szuverén alapjának, a Norvég Alapnak a részvény-vagyonkezelői listájára - jelentette be a Concorde Alapkezelő vezérigazgatója. Bilibók Botond hozzátette: a náluk lévő kezelt vagyon 2013-ban jelentősen megemelkedett, a 2012 évvégi 230 milliárdról 2013 végére 400 milliárd forint fölé. A vezérigazgató az InfoRádiónak arról beszélt, hogyan alakultak 2013-ban a lakossági megtakarítások.

"Az elmúlt egy évben a jegybanki alapkamat csökkent, az alapkezelői szektor soha nem látott vagyonbővülésen ment keresztül, amihez egyértelműen a rövidtávú hozamok csökkenése vezetett" - mondta Bilibók Botond.

A Concorde Alapkezelő vezérigazgatója hozzátette: "az átlagos magyar megtakarítónak az időhorizontja meglehetősen rövid, rá a rövid kamatok erőteljesen hatnak." Mint mondta: "ha a befektetési alap piacát vagy a betéti struktúrát nézzük, akkor mindenképpen egy éven belüli a nagy átlag. Nagyon kevesen vannak, akik hosszútávú - 3-5 évnél hosszabb - megtakarításokat tudnak tartani".

"Az emberek abban váltak tudatosabbá, hogy megtakarítanak, ez nem a befektetési teljesítményeknek a következménye, hanem az elmúlt évek hitelboomja és az azt követő meglehetősen nehéz, főként lakáshitel környezet okozza" - hangsúlyozta a Concorde Alapkezelő vezérigazgatója.

Bilibók Botond elmondta: "Általában rövidtávú betétekbe, kötvényalapokba és abszolút hozamú alapokba fektetnek, nagyon alacsony a magyar lakosság a részvénykitettsége, mindig is az volt."

"Viszonylag sokat tartanak csak folyószámlán, ez csak egy erőteljesebb konjunktúra esetén változna csak, ha jelentősen nőnének a megtakarítások, akkor el lehet képzelni, hogy többen lennének, akik hosszabb távon tudnának takarékoskodni" - tette hozzá a Concorde Alapkezelő vezérigazgatója.

"Az állampapír, illetve nem is a papír, hanem az ÁKK keresztül az állam - amelyet egyébként minden alapkezelő és megtakarítási szolgáltatást kínáló pénzpiaci szereplő is használ - is piaci szereplő, ezáltal versenytárs" - mondta kérdésre válaszolva Bilibók Botond.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×