Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Concorde: így alakultak a lakossági megtakarítások Magyarországon

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Concorde Alapkezelő felkerült a világ legnagyobb szuverén alapjának, a Norvég Alapnak a részvény-vagyonkezelői listájára - jelentette be a Concorde Alapkezelő vezérigazgatója. Bilibók Botond hozzátette: a náluk lévő kezelt vagyon 2013-ban jelentősen megemelkedett, a 2012 évvégi 230 milliárdról 2013 végére 400 milliárd forint fölé. A vezérigazgató az InfoRádiónak arról beszélt, hogyan alakultak 2013-ban a lakossági megtakarítások.

"Az elmúlt egy évben a jegybanki alapkamat csökkent, az alapkezelői szektor soha nem látott vagyonbővülésen ment keresztül, amihez egyértelműen a rövidtávú hozamok csökkenése vezetett" - mondta Bilibók Botond.

A Concorde Alapkezelő vezérigazgatója hozzátette: "az átlagos magyar megtakarítónak az időhorizontja meglehetősen rövid, rá a rövid kamatok erőteljesen hatnak." Mint mondta: "ha a befektetési alap piacát vagy a betéti struktúrát nézzük, akkor mindenképpen egy éven belüli a nagy átlag. Nagyon kevesen vannak, akik hosszútávú - 3-5 évnél hosszabb - megtakarításokat tudnak tartani".

"Az emberek abban váltak tudatosabbá, hogy megtakarítanak, ez nem a befektetési teljesítményeknek a következménye, hanem az elmúlt évek hitelboomja és az azt követő meglehetősen nehéz, főként lakáshitel környezet okozza" - hangsúlyozta a Concorde Alapkezelő vezérigazgatója.

Bilibók Botond elmondta: "Általában rövidtávú betétekbe, kötvényalapokba és abszolút hozamú alapokba fektetnek, nagyon alacsony a magyar lakosság a részvénykitettsége, mindig is az volt."

"Viszonylag sokat tartanak csak folyószámlán, ez csak egy erőteljesebb konjunktúra esetén változna csak, ha jelentősen nőnének a megtakarítások, akkor el lehet képzelni, hogy többen lennének, akik hosszabb távon tudnának takarékoskodni" - tette hozzá a Concorde Alapkezelő vezérigazgatója.

"Az állampapír, illetve nem is a papír, hanem az ÁKK keresztül az állam - amelyet egyébként minden alapkezelő és megtakarítási szolgáltatást kínáló pénzpiaci szereplő is használ - is piaci szereplő, ezáltal versenytárs" - mondta kérdésre válaszolva Bilibók Botond.

Hanganyag: Panulin Ildikó