Inforádió

Meghallgatom Élő adás

KSH: nőtt a kiskereskedelmi forgalom

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Februárban 6,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az egy évvel korábbihoz képest - jelentette az első becslés alapján csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A naptárhatástól megtisztított adat megegyezik a nyers indexszel.

Az előző hónaphoz, januárhoz képest az élelmiszer-fogyasztás növekedési üteme árnyalatnyit, 8,5 százalékról 8,4 százalékra lassult, a nem élelmiszere jellegű termékek eladásának változása 4,1 százalékról 4,4 százalékos ütemre gyorsult.

Az üzemanyag forgalom volumene 6,4 százalékkal haladta meg a tavaly februárit a januári 4,1 százalékos növekedés után.

A kiskereskedelmi forgalom statisztikájában a KSH márciustól új módszertanra tért át: az élelmiszer-kiskereskedelem forgalmán belül a dohányáru-szaküzletek forgalmának megállapításához a korábbi mintavételes adatgyűjtésen alapuló becslés helyett a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-től átvett teljes körű dohányforgalmi adatokat alkalmazza. A dohányforgalmat érintő módszertani változás miatt a kiskereskedelmi forgalom február havi volumenindexe 2,4 százalékponttal haladta meg a korábbi módszertan szerint számítottat - közölte a hivatal.

A kiskereskedelmi forgalom februári alakulásáról bővebb információk alapján április 24-én jelenik meg a második becslés a KSH honlapján.