eur:
393.63
usd:
364.79
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

KSH: nőtt a külkereskedelem aktívuma januárban

A kivitel euróban 3,1 százalékkal nőtt, a behozatal 0,2 százalékkal csökkent januárban az egy évvel korábbival összehasonlítva. Az exporttöbblet 482 millió euróra nőtt a tavaly januári 274 millióról - közölte szerdán kiadott részletes jelentésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A március 12-én kiadott előzetes adatok még csak 2,8 százalékos exportnövekedést és 0,1 százalékos importcsökkenést jeleztek, és kisebb, 461 millió eurós kiviteli többletet mutattak.

Az export volumene januárban 6,1, az importé 3,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az export forintban mért árszínvonala 0,3 százalékkal emelkedett, az importé 0,4 százalékkal csökkent, miközben a forint az euróhoz mérve 3,0, a dollárral szemben 0,5 százalékkal gyengült.

A forgalom csaknem felét kitevő gépek és szállítóeszközök volumene exportban 5,6, importban 7,6 százalékkal nőtt 2013 januárjához hasonlítva. Euróban az export 3,8, az import 4,7 százalékkal nőtt és 764 millió euró kiviteli többletet hozott. A forgalom alakulását továbbra is a közúti jármű, valamint a híradás-technikai hangrögzítő és -lejátszó készülék árucsoportok kereskedelme határozta meg.

A közúti jármű exportvolumene és euró értéke egyaránt több mint felével, a behozatalé mintegy harmadával emelkedett a tavalyi év azonos időszakához képest. A behozatal növekedésében az alkatrészek, míg a kivitelben a gépjárművek voltak a meghatározó termékcsoportok.

Ellentétes irányú folyamatok jellemezték ugyanakkor a híradás-technikai hangrögzítő és -lejátszó készülék kereskedelmét mindkét irányban, főként a mobiltelefonok és alkatrészei forgalmával összefüggésben regisztrált drasztikus visszaesést a KSH. Az export euró értéke 42,3, az import 32,5 százalékkal csökkent tavaly januárhoz hasonlítva.

A feldolgozott termékek kivitelének és behozatalának volumene 5,6, illetve 10 százalékkal emelkedett, euróban 3,0, illetve 6,7 százalékos volt az emelkedés. Több mint tizedével bővült a jelentős súlyt képviselő gyógyszerek, gyógyszerészeti termékek importvolumene, bár euróban csak 7,4 százalékos volt a növekedés és az export harmadával nagyobb volt a behozatalnál.

Az árufőcsoport behozatalában az új, míg a kivitelben a régi EU-tagállamokkal folytatott kereskedelemben volt átlagon felüli a volumennövekedés.

Az energiahordozók importvolumene 22 százalékkal volt kevesebb, mint 2013. januárban és euróban 28,5 százalékkal kellett kevesebbet költeni rájuk. A kőolajtermék behozatalának volumene csaknem harmadával, értéke 36,5 százalékkal maradt az egy évvel ezelőtti szint alatt a tavaly januárra eső, technikai okokból bekövetkezett, kiugró beszerzés miatt- közölte a KSH.

A természetes és mesterséges gáz importvolumene több mint tizedével, euróértéke 25,6 százalékkal csökkent.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 15, az importé 7,9 százalékkal nőtt 2013. januárjához képest, de euróban csak 9,6, illetve 6,7 százalékos volt a növekedés. Az export húzóerejét a gabona- és gabonakészítmény-kiszállítások adták. A kukorica kivitele a forintértéket tekintve mintegy másfélszeresére nőtt, az ugyancsak jelentős búzáé mintegy harmadával emelkedett az alacsony bázisszinthez viszonyítva.

A csekélyebb részarányú behozatalban is jelentős növekedést mért a KSH, főként a kukorica-vetőmag kereskedelme miatt.

2014. januárjában az export 80, az import 74 százalékát bonyolította le Magyarország az EU tagállamaival. A kivitel volumene 7,2, a behozatalé 14 százalékkal volt több, mint 2013 azonos időszakában. Euróban az export 4,5, az import 11,3 százalékkal nőtt. Az egyenleg 236 millió euróval (62 milliárd forinttal) csökkent.

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 2,0 százalékkal nőtt, a behozatal 16,3 százalékkal esett vissza 2013. januárhoz képest, és euróban 2,1, illetve 22,8 százalékos volt a csökkenés. Az importcsökkenést elsősorban az energiahordozók és a híradás-technikai berendezések behozatalának alakulása befolyásolta.

A külkereskedelmi mérleg hiánya ebben a viszonylatban 264 millió euró (79 milliárd forint) volt, 445 millió euróval (125 milliárd forinttal) kevesebb, mint egy évvel korábban.

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×