eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

S&P: nem szabad alábecsülni a Fed-enyhítés leépítésének hatásait

Nem szabad alábecsülni az amerikai szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve System) által folytatott mennyiségi enyhítési program majdani leépítésének várható globális hatását, bár a közép-európai gazdaságok a felzárkózó térségen belül a védettebbek közé tartoznak - mondta csütörtökön Londonban a Standard & Poor's európai főközgazdásza.

Jean-Michel Six, aki a nemzetközi hitelminősítő jövő évi európai és globális várakozásairól tartott tájékoztatót az S&P londoni központjában, elmondta: a Standard & Poor's saját becslése szerint az ipari világ négy legfontosabb jegybankja, a Fed, a Bank of England, a Bank of Japan és svájci jegybank az idén eddig összesen mintegy 1600 milliárd dollárnak megfelelő pótlólagos likviditást juttatott a reálgazdaságba. Ez ezermilliárd dollárral több a tavalyi összegnél, és nagyon közel jár a 2009-es recessziós évben elért eddigi egész éves rekordhoz; akkor ugyanezek a jegybankok együtt 1700 milliárd dollárnyi gazdaságélénkítő célú eszközvásárlást hajtottak végre - mondta Six.

Az S&P európai főközgazdásza hozzátette: a Standard & Poor's becslése szerint ha a Fed jövőre hozzákezd mennyiségi enyhítési programjának visszavonásához, az 2014 egészében hozzávetőleg 500 milliárd dollárral csökkenti a világgazdaságba juttatott jegybanki likviditás értékét, ami a kötvénypiaci kereslet meglehetősen meredek visszaesését jelentené.

Jean-Michel Six szerint ugyanakkor az S&P várakozása az, hogy a Fed 2014 első negyedévének vége előtt nem kezdi el jelenleg havi 85 milliárd dollár értékű eszközvásárlási programjának leépítését, és a kivezetési folyamat valószínűleg végighúzódik a jövő év utána következő részén.

A Standard & Poor's főközgazdásza a felzárkózó térségben várható hatások illusztrálására felidézte, hogy idén nyáron, pusztán a fokozatosan csökkenő értékű Fed-eszközvásárlások lehetőségének szóbeli felvetése nyomán, anélkül, hogy bármilyen érdemi csökkentés elkezdődött volna, "masszív eladási rohamot" szenvedtek el egyes felzárkózó piaci valuták, főleg a nagy folyómérleg-hiányú "sebezhető ötöké", vagyis Brazíliáé, Indiáé, Indonéziáé, Dél-Afrikáé és Törökországé.

Six megfogalmazása szerint "ez még csak az előzetes bemutató volt, nem a teljes film, az majd jövőre kerül a mozikba", amikor a Fed ténylegesen hozzákezd a mennyiségi enyhítési program leépítéséhez.

Az MTI kérdésére, hogy a felzárkózó közép-európai térség nem euróövezeti tag EU-gazdaságai - Magyarország, Csehország, Lengyelország - mennyire tekinthetők sebezhetőnek a Fed-program várható leépítésének piaci hatásaitól, a Standard & Poor's főközgazdásza azt mondta: ezek a gazdaságok más pénzügyi zónában vannak, mint a felzárkózó csoport többi tagja, mivel nem a "dollárövezetbe", hanem az "euróövezetbe" tartoznak, nem hivatalosan természetesen, hanem abban az értelemben, hogy számukra Washington helyett Frankfurt - az eurójegybank (EKB) székhelye - foglal el középponti jelentőségű helyet. Így ez a három ország jó eséllyel védettebb lesz a Fed-program kivezetésének hatásaitól - tette hozzá.

A Fed-enyhítés várható leépítésének globális felzárkózó térségi hatásaitól más nagy londoni házak is tartanak.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ egyik legnagyobb gazdaságelemző intézete - decemberre szóló, Londonban már hozzáférhetővé tett havi világgazdasági előrejelzésében közölte, hogy a felzárkózó térség gazdaságaira "nagyon nagy" lefelé ható kockázatnak tekinti a Federal Reserve mennyiségi enyhítési ciklusának majdani leépítését. A ház szerint jóllehet a Fed kötvényvásárlási programjának várható kivezetése súlyos károkat valószínűleg nem okoz a globális felzárkózó régióban, nem lehet azonban kizárni egy olyan újbóli piaci sokkot, mint amilyen 2013 közepén, a Fed-eszközvásárlások visszafogásának felvetődése nyomán érte a felzárkózó gazdaságokat. A következő néhány évben ez lesz a világgazdaság egészét terhelő legjelentősebb kockázati tényező is - vélekedtek az EIU londoni elemzői.

Ben Bernanke, a Federal Reserve leköszönő elnöke a nyáron egyenes utalást tett arra, hogy a Fed még az idén hozzákezdhet a gazdaságélénkítő likviditáspótlásra fordított összeg csökkentéséhez, 2014 közepére pedig le is állíthatja a mennyiségi enyhítési ciklust, ha ezt az amerikai gazdaság állapota lehetővé teszi.

Ezt a menetrendet az azóta lezajlott amerikai belpolitikai fejlemények nyomán most már kevéssé tartják valószínűnek elemzői körökben, ám Bernanke szavait annak idején jelentős eladási hullám követte a felzárkózó piacokon. Ezek a gazdaságok ugyanis a Federal Reserve és a világ többi vezető jegybankja által alkalmazott rendkívüli mértékű monetáris enyhítés legfőbb haszonélvezői között voltak, mivel a pénzügyi válság óta a piacra zúdított - elemzői becslések szerint globálisan eddig mintegy 12 ezer milliárd dollárnyi - pótlólagos jegybanki likviditásból a hozamelőnyt kereső intézményi befektetők nem keveset juttattak felzárkózó térségi eszközökbe.

Az euróövezeti gazdaság élénküléséről a Standard & Poor's európai főközgazdásza csütörtöki londoni tájékoztatóján azt mondta: abban, hogy a valutaunió kikerült a recesszióból, alapvető szerepet játszott a tagországok költségvetési politikáinak bizonyos fokú lazítása. Jean-Michel Six példaként említette, hogy a francia gazdaság erőteljes második negyedévi teljesítményének egyetlen hajtóereje a közkiadások éves összevetésben számolt 1,7 százalékos emelkedése volt; a hazai kereslet minden más összetevője stagnált vagy visszaesett.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×