S&P: nem szabad alábecsülni a Fed-enyhítés leépítésének hatásait

InfoRádió / MTI
2013. november 28. 18:28
Nem szabad alábecsülni az amerikai szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve System) által folytatott mennyiségi enyhítési program majdani leépítésének várható globális hatását, bár a közép-európai gazdaságok a felzárkózó térségen belül a védettebbek közé tartoznak - mondta csütörtökön Londonban a Standard & Poor's európai főközgazdásza.

Jean-Michel Six, aki a nemzetközi hitelminősítő jövő évi európai és globális várakozásairól tartott tájékoztatót az S&P londoni központjában, elmondta: a Standard & Poor's saját becslése szerint az ipari világ négy legfontosabb jegybankja, a Fed, a Bank of England, a Bank of Japan és svájci jegybank az idén eddig összesen mintegy 1600 milliárd dollárnak megfelelő pótlólagos likviditást juttatott a reálgazdaságba. Ez ezermilliárd dollárral több a tavalyi összegnél, és nagyon közel jár a 2009-es recessziós évben elért eddigi egész éves rekordhoz; akkor ugyanezek a jegybankok együtt 1700 milliárd dollárnyi gazdaságélénkítő célú eszközvásárlást hajtottak végre - mondta Six.

Az S&P európai főközgazdásza hozzátette: a Standard & Poor's becslése szerint ha a Fed jövőre hozzákezd mennyiségi enyhítési programjának visszavonásához, az 2014 egészében hozzávetőleg 500 milliárd dollárral csökkenti a világgazdaságba juttatott jegybanki likviditás értékét, ami a kötvénypiaci kereslet meglehetősen meredek visszaesését jelentené.

Jean-Michel Six szerint ugyanakkor az S&P várakozása az, hogy a Fed 2014 első negyedévének vége előtt nem kezdi el jelenleg havi 85 milliárd dollár értékű eszközvásárlási programjának leépítését, és a kivezetési folyamat valószínűleg végighúzódik a jövő év utána következő részén.

A Standard & Poor's főközgazdásza a felzárkózó térségben várható hatások illusztrálására felidézte, hogy idén nyáron, pusztán a fokozatosan csökkenő értékű Fed-eszközvásárlások lehetőségének szóbeli felvetése nyomán, anélkül, hogy bármilyen érdemi csökkentés elkezdődött volna, "masszív eladási rohamot" szenvedtek el egyes felzárkózó piaci valuták, főleg a nagy folyómérleg-hiányú "sebezhető ötöké", vagyis Brazíliáé, Indiáé, Indonéziáé, Dél-Afrikáé és Törökországé.

Six megfogalmazása szerint "ez még csak az előzetes bemutató volt, nem a teljes film, az majd jövőre kerül a mozikba", amikor a Fed ténylegesen hozzákezd a mennyiségi enyhítési program leépítéséhez.

Az MTI kérdésére, hogy a felzárkózó közép-európai térség nem euróövezeti tag EU-gazdaságai - Magyarország, Csehország, Lengyelország - mennyire tekinthetők sebezhetőnek a Fed-program várható leépítésének piaci hatásaitól, a Standard & Poor's főközgazdásza azt mondta: ezek a gazdaságok más pénzügyi zónában vannak, mint a felzárkózó csoport többi tagja, mivel nem a "dollárövezetbe", hanem az "euróövezetbe" tartoznak, nem hivatalosan természetesen, hanem abban az értelemben, hogy számukra Washington helyett Frankfurt - az eurójegybank (EKB) székhelye - foglal el középponti jelentőségű helyet. Így ez a három ország jó eséllyel védettebb lesz a Fed-program kivezetésének hatásaitól - tette hozzá.

A Fed-enyhítés várható leépítésének globális felzárkózó térségi hatásaitól más nagy londoni házak is tartanak.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ egyik legnagyobb gazdaságelemző intézete - decemberre szóló, Londonban már hozzáférhetővé tett havi világgazdasági előrejelzésében közölte, hogy a felzárkózó térség gazdaságaira "nagyon nagy" lefelé ható kockázatnak tekinti a Federal Reserve mennyiségi enyhítési ciklusának majdani leépítését. A ház szerint jóllehet a Fed kötvényvásárlási programjának várható kivezetése súlyos károkat valószínűleg nem okoz a globális felzárkózó régióban, nem lehet azonban kizárni egy olyan újbóli piaci sokkot, mint amilyen 2013 közepén, a Fed-eszközvásárlások visszafogásának felvetődése nyomán érte a felzárkózó gazdaságokat. A következő néhány évben ez lesz a világgazdaság egészét terhelő legjelentősebb kockázati tényező is - vélekedtek az EIU londoni elemzői.

Ben Bernanke, a Federal Reserve leköszönő elnöke a nyáron egyenes utalást tett arra, hogy a Fed még az idén hozzákezdhet a gazdaságélénkítő likviditáspótlásra fordított összeg csökkentéséhez, 2014 közepére pedig le is állíthatja a mennyiségi enyhítési ciklust, ha ezt az amerikai gazdaság állapota lehetővé teszi.

Ezt a menetrendet az azóta lezajlott amerikai belpolitikai fejlemények nyomán most már kevéssé tartják valószínűnek elemzői körökben, ám Bernanke szavait annak idején jelentős eladási hullám követte a felzárkózó piacokon. Ezek a gazdaságok ugyanis a Federal Reserve és a világ többi vezető jegybankja által alkalmazott rendkívüli mértékű monetáris enyhítés legfőbb haszonélvezői között voltak, mivel a pénzügyi válság óta a piacra zúdított - elemzői becslések szerint globálisan eddig mintegy 12 ezer milliárd dollárnyi - pótlólagos jegybanki likviditásból a hozamelőnyt kereső intézményi befektetők nem keveset juttattak felzárkózó térségi eszközökbe.

Az euróövezeti gazdaság élénküléséről a Standard & Poor's európai főközgazdásza csütörtöki londoni tájékoztatóján azt mondta: abban, hogy a valutaunió kikerült a recesszióból, alapvető szerepet játszott a tagországok költségvetési politikáinak bizonyos fokú lazítása. Jean-Michel Six példaként említette, hogy a francia gazdaság erőteljes második negyedévi teljesítményének egyetlen hajtóereje a közkiadások éves összevetésben számolt 1,7 százalékos emelkedése volt; a hazai kereslet minden más összetevője stagnált vagy visszaesett.