Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Olli Rehn mondjon le!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kezdjék meg a tárgyalásokat a hitelminősítők a magyar kormánnyal az ország felminősítéséről, és Olli Rehn, az Európai Unió pénzügyi biztosa mondjon le - erre szólított fel Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a napi.hu konferenciáján.

"Felszólítom a négy nagy hitelminősítőt, kezdjék meg Magyarországgal a felminősítésről szóló tárgyalásokat" - mondta a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Napi.hu gazdasági hírportál fórumán.

Matolcsy György egyben Olli Rehnt, az Európai Unió pénzügyi biztosát lemondásra szólította fel, mert szerinte hibázott, az EU rossz gazdaságpolitikát folytatott. Kijelentette: az európai válságkezelésben elbuktak a hagyományos eszközök.

A jegybankelnök arra alapozta kijelentéseit, hogy az úgynevezett "nem hagyományos gazdaságpolitika", amelyet a magyar kormány folytat, láthatóan sikeres, hiszen a deficit 3 százalék alatt van, kikerültünk a túlzott deficiteljárás alól, strukturális reformokat hajtott végre a kormány, jövőre pedig 2 százalékos gazdasági növekedés várható. Matolcsy György szerint egyértelműen sikeres volt az a gazdaságpolitika, amely nem a hagyományos megszorítások eszközével élt, hanem a tehermegosztás "nem hagyományos" eszközével. Utóbbi nagy előnyének tartja, hogy megőrzi a politikai stabilitást. A monetáris politikáról Matolcsy György kifejtette: egyetlen célja van a jegybanknak, ez pedig az inflációkövetés.

Mivel tartósan alacsony inflációval számol a magyar nemzeti bank, van még mozgástér a kamatcsökkentésre - tette hozzá Matolcsy György. A jegybankelnök az Unió vezetőinek egy 5 pontból álló csomagot javasolt: egyrészt célozzanak meg egy 25 százalékos beruházási rátát, térjenek át a 2-4 százalékos inflációs célkövető rendszerre, kettőzzék meg a nemzeti költségvetéseket, úgy, hogy a költségvetési hiány 3 százalék alatt maradjon. De egy másik fejlesztési költségvetésbe élénkítő beruházásokat tervezzenek, amelyeket az Európai Központi Bank által megvásárolt, az államok által kibocsátott fejlesztési kötvényekből lehet finanszírozni.

Hanganyag: Panulin Ildikó