Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nem garantált az NHP második ütemének sikere - az FHB Bank vezérigazgatója szerint

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Van kockázata annak, hogy sikeres lesz-e a Növekedési Hitelprogram második szakasza - mondta az FHB Bank vezérigazgatója az InfoRádiónak. Soltész Gergő szerint egyrészt kérdéses, hogy a vállalkozások mernek-e beruházni, illetve a bankok találnak-e elég, minimális kockázattal finanszírozható vállalkozást.

Az FHB Bank vezérigazgatója szerint kockázatot alapvetően két tényező jelenthet a Növekedési Hitelprogram első üteméhez képest. Az egyik az, hogy a rendelkezésre álló kvótának 90 százalékát új hitel kihelyezésére kell fordítani, a hitelkiváltás aránya bankonként nem haladhatja meg a 10 százalékos mértéket. Ez azzal jár, hogy a potenciális hitelfelvevők és ügyletek köre szűkül. Soltész Gergő úgy véli, nagy kérdés az is, hogy 90 százalékos arányban tudnak-e majd a bankok olyan új ügyfeleket, ügyleteket találni, amelyek finanszírozhatóak, kockázati szempontból és üzletileg is megtérülő kihelyezésnek bizonyulnak.

Soltész Gergő úgy fogalmazott: "nyilván a cégek csak akkor fognak például egy kapacitásnövelő beruházásba kezdeni - ha felelős döntést akarnak hozni -, ha úgy látják, hogy az előállított produktum értékesíthető lesz." Tehát az érintett vállalkozás vagy a belpiaci vagy a külpiaci fogyasztás élénkülésével, vagy az adott termék iráni kereslet élénkülésével számol. "Csak azért, mert az olcsó forrás rendelkezésre áll, nem lenne racionális döntés egy beruházást elindítani" - tette hozzá az FHB Bank vezérigazgatója.

Szavai szerint, értelemszerűen a banknak az a feladata, hogy a céget ebben támogassa és utána megpróbáljon megalapozott hiteldöntést hozni.

A két és fél százalék más szempontból érdekes és kihívás a szektor és a vállalkozások számára egyaránt - hangsúlyozta Soltész Gergő. Mivel az első program még a szektornak egy vissza nem térő lehetőségnek tűnt, a tapasztalatok szerint a jó minőségű, tőkeerős cégek jelentős része akkor már felkereste a bankját és igyekezett beruházást elindítani. Ezek a cégek vélhetően már nem, vagy csak jóval szerényebb mértékben fognak érdeklődni a program második üteme iránt - tette hozzá Soltész Gergő. Úgy véli: a nagy kérdés az, hogy van-e Magyarországon olyan volumenben kis - és közepes vállalkozás, amely a bankok számára prudensen meghitelezhető, egy 2 és fél százalékos bruttó marzs mellett. Különböző prognózisok láttak napvilágot arról, hogy milyen mértékben hívják majd le a kettes ütemben rendelkezésre álló összeget, ez az előrejelzés a 800 milliárdtól az 1200 milliárdig terjed.

"Sem a hitelfelvevők, sem a hitelnyújtók részéről nincsen most akkora "időnyomás", hiszen a program a jövő év végéig elérhető - a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján. Így vélhetően jobban előkészítik majd a cégek azokat a beruházási terveket, amelyekkel a bankhoz fordulnak" - mondta az FHB Bank vezérigazgatója.

"A bankok részéről pedig azért kisebb valamelyest a nyomás, mert más elven működik a rendszer, a kvótát nem kellett a program indulása előtt megigényelni és határidőre kihelyezni, hanem folyamatos rendelkezésre állás keretében tudnak a hitelfolyósítás felmérésének időpontjában a Nemzeti Bankhoz fordulni" - hangsúlyozta Soltész Gergő.

A Növekedési Hitelprogram második szakaszának keretében az MNB 2014. december 31-ig összesen 2000 milliárd - ebből október 1-jétől 500 milliárd - forint nullaszázalékos kamatozású refinanszírozási hitelt nyújt a bankoknak a kis- és középvállalkozások finanszírozására, amelyért azok továbbra is legfeljebb 2,5 százalékot számolhatnak fel az ügyfeleknek.

Hanganyag: Panulin Ildikó