eur:
392.97
usd:
366.41
bux:
66861.19
2024. április 25. csütörtök Márk

Mégis jár a vasárnapi bérpóték a plázákban!

Kötelező bérpótlékot fizetni a bevásárlóközpontok boltjaiban vasárnap dolgozóknak - szögezte le az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Vámos György azt követően nyilatkozott az InfoRádiónak, hogy nyilvánossá vált a Kúria ennek látszólag ellentmondó ítélete. Vámos György azt mondta: "a Kúria valóban kimondta azt, hogy a rendeltetése folytán a kereskedelemben nem jár a vasárnapi pótlék, csak az az apróság maradt ki a híradásokból - tette hozzá -, hogy olyan ügyről van szó, amely a 2012 előtti joganyagot vizsgálta, ráadásul egy 2010-ben tett panaszbejelentés alapján, amely eljutott a legfőbb bírói testület szintjéig."

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára hangsúlyozta: a jelenlegi szabályozás szerint jár az 50 százalékos vasárnapi pótlék a kereskedelemben dolgozóknak. A régi Munka törvénykönyve még valóban aszerint tett különbséget a vasárnapi pótlék kifizetésének kötelezettségéről, hogy rendeltetésszerűen működik-e a vállalkozás a hétvégi pihenőnapon vagy sem.

A Munka törvénykönyve azonban tavaly megváltozott. Vámos György szavai szerint, való igaz, hogy benne maradt: "ha valaki rendeltetésszerűen foglalkoztatja az alkalmazottait vasárnap, akkor ott nem jár az 50 százalékos bérpótlék, ugyanakkor vannak olyan esetek is, amikor jár. Ezek közé tartozik a kereskedelem is, ahol az Mt. külön megjelöli, hogy a kereskedelemben egyik oldalról elrendelhető vasárnap, kötelező jelleggel a munkavégzés, másik oldalról viszont ki is kell fizetni az 50 százalékos bérpótlékot. Teljesen függetlenül attól, hogy valaki rendeltetésszerűnek tartja-e vagy sem, a kereskedelem vasárnapi nyitva tartását.

Vámos György hozzátette: "az, hogy a Kúria egy olyan állásfoglalást hozott, hogy a kereskedelem rendeltetésszerűen működik vasárnap, annak megvan a maga jelentősége. Hiszen azt jelenti, hogy egy bírósági állásfoglalás nyomán - teljesen mindegy, hogy milyen eset kapcsán - de a kereskedelem vasárnapi nyitva tartása egy elfogadott dolog és a vásárlók is igénylik ezt.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Május 8-án vezeti be a bankkártya használatánál már megszokott, de a bankszámláról indított internet- és mobilbanki átutalásoknál eddig nem létező, szabadon beállítható napi limitösszeget az OTP Bank. A lakossági ügyfelek számára nyújtott biztonsági szolgáltatás alapbeállítása a május 8-i induláskor napi 1 millió forint lesz, amit az ügyfelek saját igényeik szerint akár kisebb vagy nagyobb összegre is átállíthatnak az OTP MobilBankban - közölte a társaság.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×