eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Határait feszegeti a szlovák autóipar

Gyártókapacitásainak határához közelít a szlovák autóipar - közölte a szlovák autóipari szövetség (ZAP) bejelentésére hivatkozva a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség szerdán.

Egy, az autóipari szövetség által megrendelt tanulmány szerint a Szlovákiában legyártott gépkocsik száma az idén eléri a 930 ezer darabot, ez 3500-zal több a tavalyinál.

"Az idei évben legyártott gépkocsik száma az egymillióhoz közelít, amivel valóban megközelítjük az autógyáraink gyártási kapacitásainak határát" - véleményezte az adatokat Jaroslav Holecek, a ZAP elnöke a szervezet szerdai sajtótájékoztatóján Pozsonyban.

A szlovákiai autógyárak összesített árbevétele tavaly elérte a 29,7 milliárd eurót, ami közel 4 milliárd euróval volt több, mint egy évvel korábban. Az ország autógyártásból származó exportbevétele 2012-ben 16,6 milliárd euró volt, az összes exportbevétel mintegy negyedét tette ki. Az ágazat termelése 2012-ben mintegy négy és fél milliárd euróval javította az ország export-import mérlegét.

Szlovákiában az autóipar közvetlenül mintegy 60 ezer embert foglalkoztat, miközben az ágazathoz kötődő beszállítók további 160 ezer embernek biztosítanak munkát. Az ország autóipara számára közvetlenül vagy közvetve dolgozók száma az összes foglalkoztatott 9 százalékát teszi ki.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×