Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Álbérletben büntettek a revizorok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Lakást béreltek az adóhivatal ellenőrei és házhoz hívták a szolgáltatókat, hogy ellenőrizni tudják a mesterek adózási fegyelmét. Elsősorban olyan szakemberekkel vették fel a kapcsolatot, akik az interneten hirdették szolgáltatásaikat. Különböző szerelési munkákra hívták őket, hogy kiderítsék, adnak-e számlát az elvégzett kisebb javítási munkálatokról - mondta a Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóságának szóvivője.

Németh Gabriella hozzátette: jelentős jogsértéseket tapasztaltak, mind a bevétel-eltitkolás, mind a feketefoglalkoztatás terén, 10-ből 9 esetben számla nélkül, zsebre dolgoztak a szolgáltatók. Volt köztük zárlakatos, üveges, épületasztalos, víz-, villany-, gáz-, háztartásigép- szerelő és szinte valamennyien megbuktak - fogalmazott. Kizárólag egy rovarirtó társaság alkalmazottja adott számlát, ő szabályosan be is volt jelentve. A szóvivő kiemelte, hogy a szolgáltatók 15 százaléka adószám nélkül folytatta a tevékenységet.
 
Németh Gabriella elmondta még, hogy a tapasztaltak összhangban voltak azokkal a közérdekű bejelentésekkel, amelyek az adóhivatalhoz érkeztek az elburjánzott szolgáltatói jogsértésekről.

A szóvivő úgy látja: bevált ez a fajta ellenőrzési mód, ezért folytatni fogják a hasonló vizsgálatokat. Vagyis a különböző mesterek illetve például az ételkiszállítók is számíthatnak arra, hogy esetleg a NAV munkatársai várják őket.
 
A kiszabható bírság mértéke akár 1 millió forint is lehet ezekben az esetekben, de ezen felül mélyebb adóellenőrzésre is készülhetnek az érintettek.

Hanganyag: Kaputa Júlia