eur:
393.7
usd:
364.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Ombudsman: módosítsák a lakástámogatási részletszabályokat!

Az ombudsman javasolja az állami támogatásként, gyermekvállalás feltételével adott, lakáscélú, megelőlegezett kölcsön egyes részletszabályainak felülvizsgálatát, mert akkor is vissza kell fizetni a kölcsönt, ha örökbefogadáskor az eljárás a támogatottak hibáján kívül elhúzódik - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint Székely László egy házaspár panasza alapján vizsgálta meg az állami támogatás szabályozását. A beadvány szerint a jogszabályban meghatározott határidőre azoknak is vissza kell fizetniük a kölcsönt, akik örökbefogadással kívánnak eleget tenni gyermekvállalási kötelezettségüknek, de az örökbefogadási eljárás önhibájukon kívül elhúzódik.

A házaspár részt vehetett volna a kölcsön visszafizetése alól mentesítő meddőségi beavatkozáson, de ezt nem vállalták.

A közleményben emlékeztettek arra, hogy a lakáscélú állami támogatások célja a családok gyermekvállalásra való ösztönzése, emellett rendkívül fontos társadalmi érdek az is, hogy minél több gyermek nevelkedjen családban. Ezért a jogszabály az örökbe fogadott gyermeket nevelő szülőknek is biztosítja a lakáscélú kedvezményt. A gyermekvállalás teljesülése azonban a szerződéskötéskor még nem lehet bizonyos - tették hozzá.

Az alapjogi biztos álláspontja szerint indokolt, hogy egy komoly orvosi beavatkozáson részt vevő nőt sikertelenség esetén - orvosi szakvélemény alapján - a jogalkotó mentesíti a kedvezmény visszafizetése alól. Ha azonban a szerződő fél az örökbefogadási eljárás elhúzódása miatt, szintén önhibáján kívül lépi túl a határidőt, semmilyen kedvezménnyel nem élhet. Székely László szerint ez veszélyeztetheti a jogbiztonság követelményének és a hátrányos megkülönböztetés tilalmának érvényesülését.

Az ombudsman Balog Zoltánhoz, az emberi erőforrások miniszteréhez fordult, és azt a választ kapta, hogy a lakáscélú állami támogatások visszafizetésével kapcsolatban valóban előállhatnak olyan körülmények, amelyek hátrányosan érintik az örökbe fogadni kívánó szülőket. Ugyanakkor nem csak objektív okok befolyásolhatják az örökbefogadás megvalósulását vagy meg nem valósulását a leendő szülők részéről - tette hozzá a tárcavezető.

A miniszter tájékoztatta az alapjogi biztost, hogy megvizsgálja a jogszabály-módosítás lehetőségét, illetve az alkalmazható esetleges megoldásokat, és egyeztetést kezdeményez a Nemzetgazdasági Minisztériummal. Ezt az egyeztetést az ombudsman Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől külön is kérte.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×