eur:
393.85
usd:
367.97
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Nőtt a kiskereskedelmi forgalom szeptemberben

A kiskereskedelmi forgalom 0,3 százalékkal nőtt szeptemberben az egy évvel korábbihoz képest a naptárhatástól megtisztított adatok szerint, a kiigazítatlan index 0,8 százalékos növekedést mutat. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) honlapján kedden megjelent felülvizsgált adatok megegyeznek a november 6-án közölt előzetes számokkal.

A növekedést a gépjármű üzemanyagok iránti kereslet táplálta, amely 3,1 százalékkal nőtt a naptárhatással kiigazított éves adatok szerint, míg az élelmiszer kereslet 0,4 százalékkal elmaradt a tavaly szeptemberitől. Az üzemanyag-fogyasztás április óta az átlagosnál nagyobb növekedést regisztrált.

Az előzetes jelentésben jelzett stagnálással szemben a nem élelmiszer-ipari termékek értékesítési volumene 0,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

A kiskereskedelmi forgalom egy év folyamatos visszaesés után áprilisban kezdett növekedni és volumene az év első kilenc hónapjából ötben meghaladta az egy évvel korábbit. Az előző hónapokban, júliusban és augusztusban 1,3, illetve 1,4 százalékos volt a növekedés a naptárhatástól megtisztított adatok szerint.

Az előző hónappal összevetve a kiskereskedelmi forgalom szezonálisan és naptárhatástól megtisztított volumene szeptemberben 0,7 százalékkal csökkent az augusztusi 0,3 százalékos mérséklődést követően.

A naptárhatással kiigazított éves adatok szerint az élelmiszer-eladások az előző két hónap egyformán 1,2 százalékos növekedése után csökkentek szeptemberben.

A nem élelmiszer-ipari termékek forgalma szeptemberben már harmadik hónapja nem csökkent. A ruházati cikkek és lábbelik eladása hatodik hónapja nőtt, szeptemberben 10,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A bútorok és műszaki cikkek értékesítési volumene 2011 decembere óta csökken (szeptemberben 1,0 százalékkal) éves összevetésben.

Szeptemberben a gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök forgalma ismét 1,5 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, az illatszerek eladása a múlt év eleje óta nem csökken, igaz szeptemberben csak 0,2 százalékkal nőtt. A használtcikk-eladások növekedése valamelyest felgyorsult az augusztusi 5,7 százalékot követően, s 6,0 százalékkal nőtt. Az évek óta legnagyobb növekedést mutató csomagküldő és internetes szolgálatok eladásai ugyanakkor az előző két hónap 50 százalékot meghaladó szárnyalása után 39,1 százalékkal nőttek.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×