eur:
393.93
usd:
364.87
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Minimálbér-tárgyalások: közeledtek az álláspontok

A munkaadói és a munkavállalói oldal értékelése szerint is közeledett a partnerek álláspontja a jövő évi minimálbérekről és bérajánlásról szóló keddi tárgyalásokon: a munkáltatók 3 és 4 százalék közötti emelést tartanak elképzelhetőnek, míg a szakszervezeti oldal 5,4 százalékos minimálbér-emelést és 4,4 százalékos bérajánlást szeretne elérni.

A minimálbér 2013-ban 98 000, a szakmunkás minimálbér pedig 114 ezer forint. Tavaly év végén bérajánlást nem fogadtak el, az arról szóló megállapodást jóval később, idén július közepén írta alá Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletek vezetőivel.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) keddi ülése után az MTI-nek elmondta: közeledett a felek álláspontja, így optimista a tekintetben, hogy a jövő hétfői következő forduló után megállapodás születik.

Kiemelte: a munkáltatói oldal - amely eleinte az inflációval megegyező, azaz 2,4 százalékos minimálbér-emelést tartott reálisnak - hajlandó volt innen elmozdulni, és abban egyetértenek, hogy a minimálbér-emelés mértékének hármassal kell kezdődnie, de hogy milyen szám jön a tizedesvessző után, abban nincs egységes munkaadói álláspont. A munkaadói oldal számára 4 százalékos vagy afeletti emelés nem elképzelhető - fűzte hozzá.

Dávid Ferenc hangsúlyozta, hogy a mind a minimálbér, mind a garantált bérminimum (szakmunkás minimálbér), mind pedig az általános bárajánlás tekintetében 3 és 4 százalék közötti emelést tartanak elképzelhetőnek.

A VOSZ főtitkára szerint ha nem lesz megállapodás, akkor a szakszervezeti oldal "sokat veszíthet", mivel ez esetben egyrészt a kormány határozza meg a jövő évi minimálbért, másrészt a bérajánlás létrejöttét is kockáztatják a munkavállalói érdekképviseletek.

Dávid Ferenc szerint bértárgyalásokon mérlegelni kell a vállalkozások költségviselő képességét, valamint azt is, hogy azokban az ágazatokban, amelyekben tavaly igénybe vették a féléves minimálbér-emelési támogatást, ott egy 3 százalékos jövő évi emelés is 7-8 százalékos növekedésnek felel meg.

Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke is úgy értékelte a keddi a tárgyalásokat, hogy azon közeledtek a felek álláspontjai. Úgy fogalmazott: a munkaadói oldal közelített a kompromisszumos megállapodáshoz, bár még tovább kell "sarkallni" a munkáltatókat arra, magasabb emelést is elfogadjanak.

Kifejtette, hogy a munkavállalói oldal 5,4 százalékos minimálbér-emelést és 4,4 százalékos általános bérajánlást tart elfogadhatónak. A Liga elnöke a keddi tárgyalásokról elmondta azt is, hogy a munkaadói oldalról voltak 3,5-3,6 százalékos emelésre vonatkozó javaslatok is, de ez nem elég a szakszervezeteknek, így reméli, hogy a munkaadók további lépéseket tesznek.

Gaskó István elmondta: a Liga a héten tart testületi ülést, amelyen várhatóan "kijelölik a kompromisszumok határait".

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×