Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Jelentősen csökkentheti az európai nagykereskedelmi gázárat a palagáz

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Akár 14 százalékkal is csökkenhet a földgáz nagykereskedelmi ára az Európai Unióban (EU) 2050-ig, ha beindul az európai palagáz készletek kiaknázása. Két tanácsadó cég, a Pöyry és a Cambridge Econometrics kutatása szerint a 14 százalékos csökkentéshez az EU palagáz készleteinek ötödét, egy 6 százalékos csökkentéshez pedig a készletek 15 százalékát kellene felhasználni.

A kutatás szerint 54 ezer milliárd köbméterre becsülik az EU teljes palagáz tartalékát. A konzervatívabb, azaz 15 százalékos kihasználással számoló terv szerint évi 28 milliárd euróval csökkenhetnének a gázárak az unió tagországaiban.

"Európa továbbra is a nehéz gazdasági és társadalmi fellendülés korszakában van. Ez az új tanulmány azt mutatja, hogy a palagáz-kitermelésnek jelentős gazdasági előnyei lehetnek" - kommentálta a hírt Roland Festor európai ügyekért felelős igazgató a Kőolaj- és Gáztermelők Nemzetközi Szövetségétől (OGP), amely eredetileg finanszírozta a tanulmányt.

Az európai gázüzletágban nagy érdeklődéssel figyelik az Egyesült Államok példáját. Amerikában a megugró palagáz-kitermelés már alapjaiban változtatta meg a gázüzletágat, lejjebb vitte az árakat, és csökkentette a gázimportot.

Az EU-ban azt remélik, hogy ugyanez a folyamat fog lejátszódni, és az olcsóbb gázárak csökkenteni fogják az elektromos áram árát is, ami az európai cégek megugró versenyképességéhez vezethet.

Az EU azonban jelentős lemaradásban van Amerikához képest a palagáz felhasználásában. A nagyméretű kitermelés elmaradásáért elsősorban a környezetvédelmi aggályok a felelősek.

A palagáz-kitermelés alapját a hidraulikus repesztésnek nevezett technológia adja, amelynek során vizet és vegyi anyagokat fecskendeznek nagy nyomással a gázhordozó kőzetbe, hogy felszabadítsák a benne rejlő gázt vagy olajat.

A palagáz-kitermelés kritikusai szerint a technológia rendkívül vízigényes, szennyezi a föld alatti vízkészleteket, és komoly környezetvédelmi kockázatokat hordoz magában a vegyi anyagok felhasználása miatt.

Bár az Egyesült Államokban eddig nem történt nagyobb környezeti baleset, a kritikusok szerint még túl kevés idő telt el ahhoz, hogy tisztán megmutatkozzon a gázkitermelés összes káros hatása.