Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Becsatornázzák a fővárost

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Mintegy 240 kilométernyi csatorna épül Budapesten a következő másfél évben a Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése projekt keretében - mondta el az InfoRádiónak az Enviroduna Beruházás Előkészítő Kft. ügyvezető igazgatója. Wertán Zsolt Zoltán azt is jelezte: a 34 milliárd forint összértékű beruházásnak van olyan szakasza, amely a metróépítés bonyolultságával vetekszik.

A főváros szennyvizeinek 50 százaléka tisztítatlanul folyt a Dunába egészen 2010-ig, azóta a megfelelő szennyvíztisztító kapacitással rendelkezik már a főváros, így a dunai beömléseket sikerült nagyrészt megszüntetni - mondta el Wertán Zsolt Zoltán.

Hozzátette: néhány olyan hely van még, ahol a Dunába közvetlenül, tisztítatlanul folyik be a szennyvíz, illetve néhány terület található a fővárosban, ahol a csatornázottság hiánya miatt emésztővel, illetve szippantós autóval kell megoldani ezt a kérdést.

A most elindult projekt összesen Budapest 16 kerületében zajlik - ismertette az Enviroduna Beruházás Előkészítő Kft. ügyvezető igazgatója. A belvárosban már nincsen csatornázatlan terület, de az összes kerületben, amelynek van külső peremrésze, megindul a csatornázás. A XVI., XVII., XVIII. és a XXIII. kerületben várhatók a legnagyobb horderejű munkálatok.

A projektben majdnem 240 kilométernyi csatornát fektetnek le Budapesten, illetve mintegy 40 ezer ember szennyvízelvezetését oldják meg. Ez egy kisebb magyarországi város lakosságának felel meg - illusztrálta a beruházás méretét a szakember.

Jelezte: a szerződéseket a fővárosi önkormányzat már a nyáron megkötötte, néhány kerületben már el is indult a kivitelezés, és várhatóan a jövő tavasszal mindenütt megkezdik a beruházást.

Azt is megjegyezte, hogy a munkálatoknak van olyan szakasza, amely a metró-építés bonyolultságához hasonlítható. A kivitelezők kötött pedig magyar és külföldi cégek egyaránt találhatóak.

Wertán Zsolt Zoltán beszámolt arról, hogy a főváros és a kerületek összesen 17 százalék beruházási költségen osztoznak, a többit a magyar állam, illetve az unió adja támogatásként. A projektek összértéke 34 milliárd forint, ebből 24 milliárd az uniós támogatás.

Az uniós elszámolási határidő 2015 júniusa, addigra tehát a munkáknak be kell fejeződniük - hangsúlyozta az ügyvezető. Jelezte: az elmúlt három évben nem volt olyan projektjük, amely ne a szerződés szerint zárult volna, az eltervezett határidőre, az eredetileg megállapodott összegben.

Hanganyag: Sánta András