Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bankkártya vagy készpénz?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szinte biztos, hogy jövőre is tranzakciós illeték terheli majd a kártyás fizetéseket.

A portfolio.hu kérdésére, hogy ingyenes lesz-e a kártyás vásárlás, a nemzetgazdasági tárca helyettes államtitkára azt válaszolta: ilyen tárgyú módosítást nem terjesztett az Országgyűlés elé. Így a banki tranzakciókat érintő egyetlen változás a havi kétszeri ingyenes, 150 ezer forintig terjedő készpénzfelvétel lesz.
Évi 5 milliárd forintos pluszt jelentett volna a bankszektornak a kártyás fizetések illetékterhének eltörlése, de ennél fontosabb, hogy ösztönözte volna a bankkártyás fizetéseket a készpénzhasználattal szemben.

Mindez azt jelentheti, hogy jövőre a bankok átháríthatják a háromezrelékes kártyás illetéket az ügyfelekre - mondta a portfolio.hu elemzője az InfoRádiónak.

Palkó István hozzátette: a kártyás vásárlás illetékét eddig nem terhelték az ügyfelekre a bankok, mivel azonban a készpénzfelvétel nagyrészt ingyenes lesz, az emiatt megnövekvő terheik ezt a jövőben indokolttá tehetik.

A világon egyre inkább visszaszorulóban van a készpénzhasználat. A Magyar Nemzeti Bank korábbi számításai szerint, itthon 100 milliárd forintot lehetne megtakarítani, ha nem a mostani arányban használnánk a készpénzt. Jelenleg a pénzforgalom háromnegyede készpénzhasználat, csak egynegyed részben élünk az elektronikus fizetési lehetőségekkel.

Hanganyag: Panulin Ildikó