Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Így emelkedhet a jövő évi minimálbér

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Zajlanak a tárgyalások a jövő évi minimálbérről és az országos bérajánlásról. A VOSZ álláspontja szerint az infláció ellentételezését különösebb vita nélkül lehet vállalni. A további alku arról fog szólni, hogy az infláció felett még mennyit lehet az emelés - mondta az InfoRádió kérdésére Dávid Ferenc főtitkár.

Körvonalazódik a megállapodás a jövő évi minimálbérről, garantált bérminimumról és az országos bérajánlásról a szociális partnerek között - tájékoztatta az InfoRádiót a munkáltatókat képviselő Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára. Dávid Ferenc elmondta: várhatóan kicsivel infláció feletti lehet az ajánlás bérek emelkedésének ütemére.

Mint mondta: a VOSZ azt képviseli, hogy különösebb vita nélkül az infláció ellentételezését lehet vállalni. Ez 2,4 százalék, vagyis a minimálbér 100 ezer forint fölé kerülhet. A további alku arról fog szólni, hogy az infláció felett még mennyit lehet hozzátenni, azaz lesz-e reáltartalma a növekedésnek.

A VOSZ főtitkára hozzátette: várhatóan mind a minimálbér, mind a garantált bérminimum és az országos bérajánlás is ugyanannyival nőhet majd, legalábbis ezt támogatják a munkáltatók. Dávid Ferenc szerint közel a megegyezés, az elmúlt évek gyakorlatától eltérően akár egy-két héten belül megszülethet a megállapodás.