Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Veszélyesek lehetnek a házi pálinkák

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Csökkent a vásárlói igény a kereskedelmi forgalomban kapható pálinkák iránt, emellett a szeszes italok forgalma is megcsappant az elmúlt évben, azaz mostanra lett hatása a szabad pálinkafőzésnek - mondta az InfoRádiónak a Pálinka Céh Egyesület elnöke. Panyik Gáborné szerint azonban az otthon főzött pálinkák minőségileg jóval gyengébbek, rosszabb esetben az egészségre is ártalmasak.

Jelenleg a bérfőzés az, ami nagymértékben megnövekedett az amúgy 20 százalékos forgalomcsökkenést elkönyvelő kereskedelmi főzdékben. Ezt a megoldást a Pálinka Céh Egyesület jónak találja, hiszen a főzdékben szakemberek szakszerűen készítik el a pálinkát, így biztos, hogy jó minőségű szeszes ital készül. Ezzel szemben az otthon főzött pálinkák minőségében sokszor tapasztalható kivetnivaló - mondta Panyik Gáborné.

Hozzátette, az otthon főzött és a bér-főzetett italokat hivatalosan csak akkor lehetne kereskedelmi forgalomba hozni, ha a tulajdonos kifizetné utánuk a jövedéki adót. Ez viszont nagyon kevés esetben történik meg.

Elindult tehát a szürke vagy feketegazdaság, ahol adó- és áfamentesen árusítják a termékeket - mutatott rá a szakember .

Elmondta, hogy ezekből a termékekből vásároltak mintákat elemzésre a Pálinka Céh Egyesület munkatársai. Analízisük azt mutatja, hogy ezek a pálinkák nem túl jó minőségűek.

Az ellenőrzés során sok pálinkában a megengedettnél 5-10-szer nagyobb metanol mennyiséget mértek, a csonthéjas gyümölcsökből készült szeszes italokban pedig a ciánhidrogén szintje volt sok esetben a megengedettnél jóval magasabb - ismertette.

Az egyesület elnöke szerint már népegészségügyi szempontból is veszélyes lehet, hogy a házi pálinkák minősége nem ellenőrizhető.

Panyik Gáborné hozzátette, a legtöbb házilag előállított pálinka a hibás elválasztás miatt büdös is, ami tovább csökkenti az élvezeti értéküket.

A pálinkák minőségén javítandó, az országban több helyen indítottak pálinkafőző tanfolyamokat, melyekre a szakember szerint nagy az érdeklődés. Emellett a borászati szaküzletekben és a gazdaboltokban megvásárolhatók a pálinkafőzéshez szükséges élesztők és enzimek.

Ezen intézkedésekkel egyenletes, normális fejlődést lehet elérni a pálinkafőzés és az italok minőségében - jelezte az egyesület elnöke.

Panyik Gáborné elmondása szerint az otthonfőzés másik nagy vesztese a kereskedelmi főzdék mellett a szeszesital-gyártás - tehát az a terület, ahol a finomszeszből szeszes italokat készítenek. Itt mintegy 40 százalékos a visszaesés.