Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Dupla megtakarítás a munkáltatóknak!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Január 1-jétől a GYED Extra programmal bővül a kisgyermekes szülők foglalkoztatásához kapcsolódó adókedvezmény - ismertette a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára. Czomba Sándor az InfoRádiónak elmondta: azok a munkáltatók, akik három vagy több gyermekes szülőt alkalmaznak, az eddigi 2+1 év helyett 3+2 évig kapnak járulékfizetési kedvezményt.

Az államtitkár tájékoztatása szerint, a most élő munkahelyvédelmi akcióterv évi 850 ezer forintot jelent a munkáltatóknak, úgy, hogy nem kell pályázatokkal bajlódniuk. Eközben az édesanyák munkába való visszatérését is segíti.

Január 1-jétől a GYED Extra programban három évig 0 forint szociális hozzájárulást kell fizetni, a következő két évben úgynevezett fél "szocho-t" a három vagy több gyermeket nevelő szülők után. A bővülő kedvezmény 1 millió 400 ezer forint megtakarítást jelent a munkáltatónak. Czomba Sándor szerint, ez jelentős ösztönző lehet a cég és a kismama számára is.

Az év elején, még a korábbi feltételekkel nagyjából 14500 szülőt foglalkoztattak így, szeptemberre azonban a számuk majdnem megduplázódott. Az államtitkár szerint van még merítési bázis, akár 40 ezernél is többen igénybe vehetik majd a GYED Extrához kapcsolódó kedvezményeket. Hozzátette: költségvetési oldalról nem lesz akadálya a támogatásnak

Hanganyag: Kaputa Júlia