eur:
393.86
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Mikor utazhatunk a 4-es metrón?

Az év végére, jövő év elejére készülhet el a Keleti pályaudvar környéke, a Baross tér átalakítása - közölte a városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes az Inforádió Aréna című műsorában. György István hozzátette: heroikus munkát végez a főváros vezetése, hogy márciusban át tudják adni a 4-es metrót.

A főváros összesen mintegy 170 milliárd forintos uniós támogatást használ fel 2015-ig, egyebek között a villamosvágány-felújításokra, csatornaépítésre, és szelektív hulladékgyűjtésre - ismertette a városüzemeltetésért felelős főpolgármester.

Kiemelte: nem a választási kampány miatt, hanem a projektek korábbi előkészítetlensége okán maradt a ciklus utolsó esztendejére több fővárosi nagyberuházás, felújítás átadása.

György István példaként említette, hogy az 1-es, a 3-as és a budai fonódó villamos vonalára meg kellett kötni a támogatási szerződést, a hálózatokat meg kellett terveztetni és építtetni. Ez egy hasonló 110 milliós uniós projektnél 2-3 évig eltarthat. A támogatást 2015-ig fel kell használni, különben elveszíti a város.

A hivatal tervei között szerepel a Róbert Károly körút felújítása is, de erről csak a villamos vonal rekonstrukciója után, 2015-ben döntenek. Szeretnék legalább tervek szintjén elkészíteni a Rákóczi út rendezését a Keleti pályaudvarig.

A főpolgármester-helyettes beszámolt arról is, hogy aláírták a kivitelezési szerződést az 1-es villamos meghosszabbítására. A szerelvények a Rákóczi hídon a Fehérvári útig járnak majd, a munkálatok hamarosan megkezdődnek.

György István elmondta: a költségvetési forrásoktól függ, hogy mire lesz pénz, a főváros 330 milliárd forintból gazdálkodik. Jövőre mintegy 90 milliárdos forráshiánnyal kell számolni, ebből 50 milliárd a fejlesztést, a megindított beruházásokat érinti, 40-45 milliárd pedig működési költségeket.

A még várható projektekkel kapcsolatban a városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes közölte: 2015-ig 60 milliárd forintos uniós forrásból befejeződik a lakossági szelektív hulladékgyűjtési program és 230 kilométer csatornát építenek a még hiányzó szakaszokon.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×