eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Matolcsy: az infláció alapján van még mozgástér kamatcsökkentésre

Matolcsy György az infláció alakulása alapján lát még mozgásteret további alapkamat-csökkentésre.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke szerdán Budapesten az amerikai CNBC televíziónak arra a kérdésre, hogy mi alapján alakítják az MNB monetáris politikáját, azt válaszolta: csak az inflációs cél előre meghatározott.

"Ha az infláció lefelé megy, követni tudjuk a csökkenő inflációs trendet. Ha megáll, akkor nekünk is meg kell állnunk. De ami az inflációs rátát illeti, még mindig látunk mozgásteret az alapkamat szempontjából" - fogalmazott Matolcsy György.

Az MNB elnöke külön hangsúlyozta, hogy csak a középtávú infláció kapcsán van célszám. Ez jelenleg 3 százalék Magyarországon. Elmondta, hogy az MNB mérlege vagy a forint árfolyama kapcsán nincsenek előre meghatározott keretek.

Matolcsy György szerint nem foglalkoznak a forint árfolyamának változásával, nem látják a szükségét annak, hogy beavatkozzanak. "Õszintén szólva olyan irányelvünk van, hogy ne avatkozzunk be" - tette hozzá a jegybankelnök.

Mint mondta, Magyarország egy "kicsi és nyílt gazdaság", az MNB egy kicsi és nyílt központi bank, és ez azt jelenti, hogy "gyengék vagyunk, ha megjelenik pár nagy játékos".

MNB-elnökké kinevezése óta az első külföldi riporternek adott interjújában Matolcsy György visszautasította, hogy a kormány beavatkozna a központi bank monetáris politikájába. Szerinte elképzelhetetlen lenne, hogy a jegybank kormányzati nyomásra gazdaságélénkítő programokba kezdjen, de azt nem zárta ki, hogy lesznek újabb kamatcsökkentések.

"Eddig nem történt meg (a kormányzati beavatkozás), és nem is fog megtörténni. Stratégiai partnerek vagyunk a kormánnyal és az Európai Központi Bankkal is. És természetesen definíció szerint stratégiai partnerek vagyunk a magyar bankokkal. A magyar központi bank teljesen, 100 százalékosan független a kormánytól" - mondta Matolcsy György a CNBC-nek.

Megjegyezte: nem egyedi eset, hogy olyan elnöke legyen a központi banknak, aki korábban kormányzati pozíciót töltött be. Matolcsy György példaként Jens Weidmannt, a német szövetségi bank elnökét említette, aki Angela Merkel gazdasági tanácsadója volt.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×