eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Varga Mihály: felhasználóbarátabbak a jövő évi adótörvények

A nemzetgazdasági miniszter az ideihez képest felhasználóbarátabbnak nevezte a jövő évi adótörvényeket. Varga Mihály az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: 2014-ben is tartani akarják a 3 százalék alatti hiányt.

Célzott csoportok helyzetének jobbátételét szolgálják az adótörvények módosításai - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a nemzetgazdasági miniszter. Hozzátette: a vállalkozók adminisztrációs terhei csökkenjenek, valamint a kiskeresetűeknek az adóterhelése is csökkenjen.

Varga Mihály kiemelte a családi adókedvezmények kiterjesztését, amely 260 ezer családot érinthet. Mint mondta: azoknál az adózóknál, ahol az adó mértéke nem éri el azt a szintet, hogy ebből igénybe lehessen venni a kedvezményt, azoknál a járulékból is igénybe lehet majd ezt a kedvezményt venni. Tehát az egészségbiztosítás és a nyugdíjbiztosítás járulékból is le lehet érni a kedvezmény mértékét.

A beruházások elszámolhatóságát tették kedvezőbbé a vállalkozásokat érintő változások. "Lehetővé tesszük azt, hogy a beruházó kis- és középvállalkozók terhei csökkenjenek. Korábban 40 százalék volt az a társasági adókedvezmény, amit el lehetett számolni. Most ezt 60 százalékra növeltük. Tehát egy nagyobb mértéket lehet majd leírni."

A nemzetgazdasági miniszter kifejtette: a kisadózók esetében is csökkennek az adminisztrációs terhek. A katásoknak például a jövőben nem kell nyilvántartást vezetniük, hanem elég lesz a számlák megőrzése.

Pontosították az életbiztosítás szabályait is, hogy a biztosításnak csak a haláleseti vagy megbetegedéshez, balesethez kapcsolódó szolgáltatása lehet adómentes. "Aki nyugdíjbiztosítási pénztárban vagy egészségbiztosítási pénztárban együttesen vesz igénybe vagy helyez el megtakarítást és vesz igénybe vesz kedvezményt, annál az adókedvezmény mértékét meg tudták növelni."

Varga Mihály százezres nagyságrendűnek tartja azon családok számát, akik a rezsicsökkentés, a pedagógus béremelés vagy a családi adókedvezmények kiterjesztése miatt 2014-ben több pénzből gazdálkodhatnak.

A teljes Arénát meghallgathatja kedd este 18 órakor.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×