eur:
393.83
usd:
368.14
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Nem számítanak nagy árfolyammozgásokra az elemzők

Nem számítanak nagy árfolyammozgásokra kedden a Budapesti Értéktőzsdén az MTI által megkérdezett piaci szakértők, akik szerint további iránymutatásig kivárnak a piacok.

Német Sándor, a Buda-Cash Brókerház Zrt. kereskedelmi igazgatóhelyettese nulla körüli nyitást valószínűsít a BÉT-en. A szakértő elmondta: a tőzsdék relatíve magas szinteken torpantak most meg, a Fed nyílt-piaci bizottságának (FOMC) jegyzőkönyvére vár a piac; ezt szerdán hozzák nyilvánosságra.

A kereskedelmi igazgatóhelyettes hozzáfűzte: a héten több központi banki vezető is beszélni fog a világban, ez adhat további iránymutatást a piacoknak, addig nem várhatók nagy mozgások.

Balásy Zsolt, az MKB részvénystratégája szerint nem látszik változás a világban, bár a hétfő esti gyengébb amerikai zárás után pár tized százalék mínuszra készülődik Európa, de itthon egy markánsabban gyengébb nap is lehet akár - fejtette ki a szakértő MTI-hez eljuttatott elemzésében.

A CIB Bank reggeli, MTI-hez eljuttatott elemzésében kedden a fejlett piacokon egyetlen fontosabb adat jelenik meg, a német ZEW index, amelynek kismértékű emelkedésére számít a piac. A hét további része már izgalmasabbnak ígérkezik, Európában elsősorban a novemberi PMI indexekre, míg a tengerentúlon a kiskereskedelmi forgalomra, az inflációra és a feldolgozóipar alakulására vonatkozó számokra figyelhetnek a piaci szereplők.

A bank elemzői szerint azonban a fő téma továbbra is a Fed marad. Annak ellenére, hogy a részvénypiacok többéves csúcson állnak, a kockázati hangulatban tartósabb változás mindaddig nem várható, ameddig akár a Fed retorikájában, akár a makrogazdasági adatok által sugallt képben nem történik 180 fokos fordulat - írta a CIB.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 27,75 pontos, 0,15 százalékos csökkenéssel, 18 855,20 ponton zárt hétfőn.

A részvénypiac forgalma 5,1 milliárd forint volt, a vezető részvények ára vegyesen változott az előző napi záráshoz képest: míg az OTP-nek és a Richternek csökkent az árfolyama, addig a Mol és a Magyar Telekom enyhén erősödött.

A Mol 60 forinttal, 0,41 százalékkal 14 550 forintra erősödött, 702,6 millió forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 9 forinttal, 0,20 százalékkal 4490 forintra csökkent, forgalmuk 1,9 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 1 forinttal, 0,36 százalékkal 279 forintra nőtt, forgalma 300,8 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 50 forinttal, 1,12 százalékkal 4400 forintra esett, a részvények forgalma 1,9 milliárd forintot ért el. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 25,5 millió forintos forgalom mellett 85 forinttal, 0,30 százalékkal 27 855 forintra gyengült.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1229,05 ponton zárt hétfőn, ez 7,33 pontos, 0,60 százalékos emelkedés a pénteki záráshoz viszonyítva.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×