Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nem számítanak nagy árfolyammozgásokra az elemzők

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem számítanak nagy árfolyammozgásokra kedden a Budapesti Értéktőzsdén az MTI által megkérdezett piaci szakértők, akik szerint további iránymutatásig kivárnak a piacok.

Német Sándor, a Buda-Cash Brókerház Zrt. kereskedelmi igazgatóhelyettese nulla körüli nyitást valószínűsít a BÉT-en. A szakértő elmondta: a tőzsdék relatíve magas szinteken torpantak most meg, a Fed nyílt-piaci bizottságának (FOMC) jegyzőkönyvére vár a piac; ezt szerdán hozzák nyilvánosságra.

A kereskedelmi igazgatóhelyettes hozzáfűzte: a héten több központi banki vezető is beszélni fog a világban, ez adhat további iránymutatást a piacoknak, addig nem várhatók nagy mozgások.

Balásy Zsolt, az MKB részvénystratégája szerint nem látszik változás a világban, bár a hétfő esti gyengébb amerikai zárás után pár tized százalék mínuszra készülődik Európa, de itthon egy markánsabban gyengébb nap is lehet akár - fejtette ki a szakértő MTI-hez eljuttatott elemzésében.

A CIB Bank reggeli, MTI-hez eljuttatott elemzésében kedden a fejlett piacokon egyetlen fontosabb adat jelenik meg, a német ZEW index, amelynek kismértékű emelkedésére számít a piac. A hét további része már izgalmasabbnak ígérkezik, Európában elsősorban a novemberi PMI indexekre, míg a tengerentúlon a kiskereskedelmi forgalomra, az inflációra és a feldolgozóipar alakulására vonatkozó számokra figyelhetnek a piaci szereplők.

A bank elemzői szerint azonban a fő téma továbbra is a Fed marad. Annak ellenére, hogy a részvénypiacok többéves csúcson állnak, a kockázati hangulatban tartósabb változás mindaddig nem várható, ameddig akár a Fed retorikájában, akár a makrogazdasági adatok által sugallt képben nem történik 180 fokos fordulat - írta a CIB.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 27,75 pontos, 0,15 százalékos csökkenéssel, 18 855,20 ponton zárt hétfőn.

A részvénypiac forgalma 5,1 milliárd forint volt, a vezető részvények ára vegyesen változott az előző napi záráshoz képest: míg az OTP-nek és a Richternek csökkent az árfolyama, addig a Mol és a Magyar Telekom enyhén erősödött.

A Mol 60 forinttal, 0,41 százalékkal 14 550 forintra erősödött, 702,6 millió forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 9 forinttal, 0,20 százalékkal 4490 forintra csökkent, forgalmuk 1,9 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 1 forinttal, 0,36 százalékkal 279 forintra nőtt, forgalma 300,8 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 50 forinttal, 1,12 százalékkal 4400 forintra esett, a részvények forgalma 1,9 milliárd forintot ért el. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 25,5 millió forintos forgalom mellett 85 forinttal, 0,30 százalékkal 27 855 forintra gyengült.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1229,05 ponton zárt hétfőn, ez 7,33 pontos, 0,60 százalékos emelkedés a pénteki záráshoz viszonyítva.