eur:
394.44
usd:
370.51
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Jócskán nőtt a kereslet a háztartási kisgépek iránt

A háztartási kisgépek piaca 18,3 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest, a nagyobb beruházást igénylő nagygépek iránti kereslet viszont csak mérsékelten, 4,4 százalékkal bővült a GfK Hungária piackutató vállalat adatai szerint.

A GfK hétfői, az MTI-hez eljuttatott közleményében kifejti: a háztartási kisgépek esetében szinte valamennyi árucsoport hozzájárult a növekedéshez, csak a legkisebb kategóriák, például az olajsütők, kenyérpirítók, ételpárolók értékesítéséből származó forgalom esett vissza.

Több kategória produkált kétszámjegyű növekedési ütemet, leginkább a szájápolási és az étel előkészítő termékek, illetve a vasalók járultak hozzá a piac értékbeli bővüléséhez, de a szőrtelenítő termékek, a hajvágók, a vízforralók, a kávéfőzők és a porszívók növekedése is jelentős.

Az adatok szerint a harmadik negyedévben 6,4 milliárd forintot költöttek a fogyasztók ezekre a termékekre.

A háztartási nagygép szektor 17,5 milliárd forintos forgalmat generált a harmadik negyedévben, ami 4,4 százalékos bővülés az előző év azonos időszakához képest.

A legnagyobb forgalmat a hűtőszekrények értékesítése adta, az eladás mégsem tudta felülmúlni az előző év harmadik negyedévét. A hűtőszekrények mellett a páraelszívók és a beépíthető főzőlapok forgalma is csökkent.

Kétszámjegyű növekedést ért viszont el a mosógépek, a mikrohullámú sütők és a szárítógépek kategóriája.

A mosógépeken belül valamennyi alkategória nőtt, de a kétszámjegyű növekedés főként az elöltöltős, keskeny kivitelű modelleknek köszönhető. A vásárlók főként a leginkább energiatakarékos modelleket keresik, az alacsonyabb energiatakarékos-besorolású gépek fokozatosan visszaszorulnak.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×