Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Felgyorsul a német gazdaság növekedés

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A következő hónapokban magasabb szinten konszolidálódik a német gazdaság növekedése, hála a bővülő belső keresletnek és a javuló globális környezetnek - prognosztizálja a Bundesbank.

A német központi bank hétfőn közzétett havi jelentése kiemeli, hogy míg az export veszített lendületéből és ez fékezte a vállalati beruházásokat is, a háztartások fogyasztása és a lakásépítés a kedvező foglalkoztatottságnak és az emelkedő béreknek köszönhetően erőteljesen nő. Mindez meg fog mutatkozni a vállalatok beruházási kedvének javulásában is.

A kölni Institut der deutschen Wirtschaft (IW) gazdaságkutató intézet ugyancsak hétfőn ismertetett jelentése szerint a cégek a korábbinál kedvezőbben ítélik meg kilátásaikat, de a 3300 vállalat megkérdezése alapján készült felmérés is azt mutatja, hogy a beruházás jövőre nem lesz támasza a gazdasági növekedésnek. Csak minden harmadik cég tervezi beruházási kiadásainak szerény növelését, minden hatodik viszont csökkentést jelez előre.

Ugyanakkor a vállalatok 37 százaléka látja kedvezőbbnek üzleti helyzetét, mint tavasszal, és a pesszimisták aránya 20 százalékra csökkent.

A német hazai össztermék (GDP) 2014-ben 1,5 százalékkal bővül, az idei évre pedig az IW a kormány prognózisával megegyezően 0,5 százalékot jelez előre. A GDP az első negyedévben stagnált, a másodikban 0,7 százalékkal nőtt, a harmadik negyedben pedig előzetes adatok szerint 0,3 százalékkal emelkedett.