eur:
394.44
usd:
370.23
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Tízmilliós bírság az alsónémedi takarékszövetkezetnek

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken publikált határozatában tízmillió forintra bírságolta az Alsónémedi és Vidéke Takarékszövetkezetet. Az intézménynek a jegybanki kötelezés alapján legkésőbb év végéig orvosolnia kell az általa elkövetett pénzforgalmi jogszabálysértéseket.

Az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa határozatban állapította meg, hogy az Alsónémedi és Vidéke Takarékszövetkezet megsértette a pénzforgalom lebonyolításáról szóló MNB rendeletnek a nem teljesíthető fizetési megbízások visszautasítására, a fedezetlen fizetési megbízások sorba állítására, a fizetési megbízások teljesítési határidejére, az ügyfelek fizetési számláján a jóváírási értéknap alkalmazására, az ügyfelek javára beérkező fizetési műveletek összegének az ügyfelek haladéktalan rendelkezésére bocsátására és - utóbbival összefüggésben - a munkanap legkorábbi zárási időpontjára vonatkozó rendelkezéseit.

A jegybank pénteken közzétett határozatában kötelezte a takarékszövetkezetet, hogy maradéktalanul tegyen eleget az MNB rendeletben foglaltaknak, a továbbiakban pénzforgalmi tevékenységét jogszerűen végezze, és a jogszabálysértésekről tájékoztassa ügyfeleit - olvasható az MNB közleményében. A pénzintézetnek legkésőbb 2013. december 31-ig meg kell tennie a szükséges intézkedéseket és azok teljesítését megfelelő dokumentumokkal is igazolnia kell.

A jogsértésekre tekintettel a jegybank 10 millió forint összegű bírság megfizetésére is kötelezte a takarékszövetkezetet. Az intézkedés oka, hogy a takarékszövetkezet által elkövetett jogszabálysértéseket részben az intézmény rendszereibe, illetve folyamataiba épített hibák okozták. Egyes szabályszegések nagy számú ügyfelet és fizetési műveletet érintettek, illetve évek óta változatlan tartalmú jogszabályi előírásokat sértettek.

A jegybank 2013. október 1-jén megalakult Pénzügyi Stabilitási Tanácsa a pénzforgalmi ellenőrzési tevékenység során kiemelten veszi figyelembe az ügyfelek jogainak megsértését. A fizetési lánc két végén álló ügyfelek ugyanis a fizetést illetően nem feltétlenül érintkeznek közvetlenül egymással, így eltérő információjuk van a fizetési műveletek lebonyolításáról, bizonyos adatokkal pedig egyáltalán nem rendelkeznek. A jegybank éppen ezért különösen fontosnak tartja a pénzforgalmi szabályok betartásának ellenőrzését, elítél minden jogszabályszegést és ennek megfelelően a továbbiakban is kellő szigorral fog fellépni a pénzforgalmi szolgáltatást nyújtó intézmények ellenőrzése során.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×