Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Erősödött a forint

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A várakozáson felüli GDP-növekedési adat erősítette csütörtökön a magyar, a lengyel és a román devizát, a cseh korona viszont gyengült.

Az eurót a kora reggeli 298,62 forint után délután négy órakor 298,20 forinton jegyezték a bankközi devizakereskedelemben.

Az euró árfolyama 297,56 és 298,93 forint között alakult csütörtökön napközben. Szerda délután még jellemzően 300 forint közelében jegyezték az eurót. Az árfolyam legutóbb szeptember végén járt 300 forintnál. A hetet az euró még 297 forint alatti jegyzéssel kezdte. A hét elején megindult forintgyengülést az újabb kamatcsökkentési kilátások beárazásának tulajdonították a piacon.

A KSH csütörtökön közzétett meglepően jó adatokat hozó GDP-növekedési gyorsbecslése azonban megfordította a folyamatot. A harmadik negyedévben a magyar bruttó hazai össztermék 1,7 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Negyedéves összevetésben pedig 0,8 százalékos volt a GDP-növekedés.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a KSH-adatok tanúsága alapján a magyar gazdaság tartósan növekedő pályára állt, és ennek köszönhetően egy százalék felett lehet az idei éves GDP-növekedés. Mindez úgy ment végbe, hogy közben az ország finanszírozása és a külső egyensúly nem romlott, így teljesülhet az államháztartási hiánycél is.

A harmadik negyedévi GDP-növekedési adatok alapján a londoni City elemzői is az eddigi 0,5 százalékról 1 százalékra javították a magyar gazdaság idei, egész évi növekedésére adott előrejelzésüket.

A dollár árfolyama alig változott csütörtökön, a kora reggeli 221,65 forint után az amerikai devizát 221,63 forinton jegyezték délután négy órakor. A svájci frank jegyzése 242,27 forintról 241,67 forintra, a japán jené pedig 2,2255 forintról 2,2166 forintra csökkent.

Az euró a gyenge euróövezeti harmadik negyedéves GDP-növekedési adat hatására kissé gyengült csütörtökön, jegyzése a kora reggeli 1,3471 dollár után délután 1,3450 dolláron állt.

A régiós devizák árfolyama vegyesen alakult, miután a lengyel és a román harmadik GDP-növekedési adat a magyarhoz hasonlóan pozitív meglepetést okozott, a csehországi viszont csalódást keltett. A lengyel zloty ennek megfelelően 0,10, a román lej pedig 0,24 százalékkal erősödött az euróval szemben, a cseh korona viszont 0,35 százalékkal gyengült. Az eurót délután négy órakor 4,1928 zloty, 4,4532 lej és 27,1806 cseh korona árfolyamon jegyezték.