eur:
393.1
usd:
367.2
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Növekedés: Magyarország jövőre a középmezőnyben lehet

A Businesseurope előrejelzése szerint 2014-ben uniós szinten 1,4, Magyarországon pedig 1,3 százalékos gazdasági növekedés várható, az eurózónában a GDP ennél alacsonyabb, 1,1 százalékos emelkedésére számít a szervezet. Az MGYOSZ szerint a magyarországi vállalkozások versenyképességének fokozása szempontjából létfontosságú lenne a tőkéhez való hozzáférés megkönnyítése.

A 35 ország 41 munkaadói szervezetét tömörítő, brüsszeli székhelyű Businesseurope szerdán tette közzé az európai gazdaságról készült átfogó elemzését - ismerteti közleményében a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ), a Businesseurope hazai tagszervezete.

A szervezet 2014-re az Európai Unión belül 1,4 százalékos GDP-növekedést prognosztizált 1,8 százalékos inflációs és 10,6 százalékos munkanélküliségi ráta mellett. Az előrejelzés szerint az EU-tagállamok átlagos államháztartási hiánya 3,1 százalék lesz, míg az adósságállomány enyhe növekedést mutatva 89,7 százalék körül alakul 2014-ben.

Magyarország a 16. helyet foglalja el az EU tagországai között 1,3 százalékos várható növekedéssel. A munkanélküliséget tekintve 10,8 százalékkal a 17., míg az infláció terén 2,5 százalékkal a 21. legjobb eredményt érheti el Magyarország 2014-ben a szervezet szerint.

A munkanélküliség magas szintje 2014-ben is az egyik legkomolyabb problémája marad az Európai Unió gazdaságainak. Az előrejelzés szerint jövőre csupán 500 ezer új munkahely jön létre a tagországokban, amivel nehéz lesz érdemben elmozdulni a jelenlegi 11 százalék körüli szintről, és fennállhat a munkahelyteremtés nélküli gazdasági élénkülés veszélye. Ebben a tekintetben továbbra is kimagaslóan nehéz helyzetben van Spanyolország, míg Magyarország vonatkozásában lényegében stagnálást jelez előre a Businesseurope.

A kiadvány szerint elsősorban a központi adóemelések, a banki hitelezés problémáinak megoldatlansága, a pénzügyi piacok stabilitásának hiánya, a tagállamok fiskális helyzete és az EU-n kívüli protekcionista politikák előretörése jelenthet jövőre is komoly kihívásokat az EU és tagállamai számára.

Futó Péter, az MGYOSZ elnöke szerint a hazai vállalkozások számára továbbra is a tőkéhez való hozzáférés jelenti az egyik legnagyobb kihívást. A legfrissebb hazai adatok szerint a bankok vállalati hitelállománya 128 milliárd forinttal mérséklődött egy év alatt, két évre vetítve pedig már 382 milliárd forintos a csökkenés. Mindez 1000 milliárdot meghaladó mínuszt jelent a válság előtti 6000 milliárdos szinthez képest. Az MNB Növekedési Hitelprogramja, amelynek célkitűzéseit az MGYOSZ támogatja, valódi segítséget jelent a vállalatoknak, hatásainak pontos elemzésére azonban még várni kell - mondta az MGYOSZ elnöke.

Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×