eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Adókedvezményt is nyújtó befektetési formák

Az év utolsó hónapjaiban megélénkül a megtakarítási piac, többen keresik azokat a befektetési formákat, amelyek adókedvezményt is nyújtanak - mondta az FHB Bank vezérigazgató-helyettese az InfoRádiónak.

Tokodi Gábor arról is beszélt: általános tendencia, hogy a jegybanki alapkamat csökkenésével a befektetési termékek, értékpapírok, befektetési szolgáltatások és alapok felé fordulnak az ügyfelek. Ez jellemzően az ügyfél-vagyonnal hozható összefüggésbe. A kisebb megtakarítással rendelkezők általában továbbra is a takarékszámlák, rendszeres kisösszegű megtakarítási termékek iránt érdeklődnek.

3 millió forint feletti összeggel az ügyfelek már általában inkább portfolióban gondolkodnak. Ha magasabbak a betéti kamatok, akkor inkább a betétállományba áramlik a pénz, amikor a befektetési termékek visszatekintő hozama a magasabb, akkor ebbe az irányba mozdul el a piac - tette hozzá. Az elmúlt néhány hónap is ezt az irányt mutatta. A befektetési termékek visszatekintő hozama most lényegesen magasabb, mint egy normál betété.

Az FHB Bank vezérigazgató-helyettese azt mondta, hosszabb futamidőnek a másfél-két év fölötti lekötési időszak tekinthető, 6 hónaptól másfél évig beszélünk középtávról, látra szóló termékeknek pedig a folyószámlát, megtakarítási számlát nevezzük, ezek esetében az ügyfelek bármikor hozzáférnek a pénzükhöz. A befektetési oldalon a pénzpiaci alapok szolgálják a rövidebb futamidőt.

Tokodi Gábor szerint "jellemzően az év vége felé az emberek végiggondolják az adott évi bevételeiket, próbálnak optimalizálni az adó tekintetében. Sokszor már nem is a bankok ajánlják a termékeket, hanem az ügyfelek keresik a tartós befektetési számlát az adókedvezmény és a tb-kedvezmény kapcsán is. De tipikus és folyamatos igény a 3 hónaptól egy éves időszakra szóló lekötött betét, a pénzpiaci alap és a kötvények utáni érdeklődés."

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×