eur:
393.83
usd:
367.77
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Így halad a Kossuth tér átépítése

Az ütemterv szerint halad a Kossuth tér rekonstrukciója, a beruházás így várhatóan befejeződik a 2014. március 14-ei határidőig - számolt be az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának hétfői budapesti ülésén a tér megújítását célzó Steindl Imre Program (SIP) vezetője.

Wachsler Tamás közölte: a Kossuth tér burkolata félig már elkészült, a növények ültetése folyamatban van, a szerkezetépítés rövidesen befejeződik, készül a Parlamenti Múzeumnak otthont adó udvar lefedése és az alsó rakpart burkolása is a vége felé jár. Hangsúlyozta: teljes körű térrekonstrukciót végeznek a 8 hektáros területen, ami a parlament megépítése óta még nem történt meg.

Elmondása szerint a parlament északi oldalánál 600 férőhelyes mélygarázs épül, amelynek felső szintjén látogatóközpontot hoznak létre. Részben itt, részben a lefedett 15-ös udvarban működik majd az 1945 után ismét megnyíló Parlamenti Múzeum.

Beszámolójában a programigazgató kitért a projekt "legbonyolultabb részére", a téren álló szobrok felállításával kapcsolatos munkákra is. Az Andrássy-szoborkompozíció főalakjának kiöntése a napokban megkezdődik, így jövő május végére a posztamens és a főalak is készen lesz, majd a szoborcsoport többi alakja másfél éven belül kerülhet a térre.

A szintén 2014 májusára elkészülő Tisza István-szoborkompozícó a mélygarázs födémjén kap helyet. A mellékalakok közül a Búcsúzó katonát csak restaurálni kell, míg a Magvető-szoborcsoport az esztergomi önkormányzat tulajdonában van, ennek a visszaállításáról még meg kell állapodni - közölte a SIP vezetője.

A Horvay-féle Kossuth-szoborcsoport eredetije Dombóváron áll és nem állítható vissza a Kossuth térre, ezért másolat készül róla: a főalak 2014. március 14-re, a többi szobor pedig 2014 nyarára készül el. A Rákóczi-szobrot csak restaurálni kell, az alkotás néhány hónapon belül régi fényében, új posztamensen állhat majd a téren.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium épülete, azaz a Wellisch-palota visszakapja eredeti tetőidomát és teljes homlokzat-rekonstrukciót is végrehajtanak, míg a metró kijárata feletti egykori MTESZ-székház homlokzat-átalakítása a bonyolult tulajdonosi struktúra és a tulajdonosok közötti perek miatt csúszik egyelőre - számolt be.

Wachsler Tamás elmondása szerint a Kossuth téren "elképesztően bonyolult közműhelyzetet" tártak fel, a cél azonban az, hogy a rekonstrukciót követően legalább tíz évig ne kelljen megbontani a burkolatot, így a közművek modernizálását mindegyik szolgáltató most végzi el. Problémát jelentett a nyári árvíz is, amely miatt el kellett árasztani a mélygarázs munkagödrét, de úgy tűnik, a késedelmet a kivitelező be tudta hozni - tette hozzá.

A bizottságban nem tag Hegedűs Lorántné hozzászólásában felvetette: szerencsésebb lett volna több fázisban lebonyolítani a beruházást. A jobbikos képviselő nehezményezte azt is, hogy a rekonstrukcióval a tér 1945 előtti látványát állítják vissza, így az 1956-os emlékhelynek a déli szellőzőalagútba, azaz térszint alá kell költöznie.

Pálffy István (KDNP), a bizottság alelnöke arra kérte az Országgyűlés Hivatalát: biztosítsák, hogy a képviselők és a látogatók bejutása teljesen azonos körülmények között valósuljon meg.

Novák Előd (Jobbik) többek között a Kossuth tér fáinak kivágását sérelmezte, valamint azt, hogy a parlament látogatóinak belépőjegyet kell fizetniük.

Hiller István (MSZP) Tisza István szobrának felállítása ellen tiltakozott, emlékeztetve arra is, hogy az emlékű újraavatásnak évében lesz az I. világháború kitörésének centenáriuma.

Such György, az Országgyűlés Hivatalának főigazgatója válaszában elmondta: a 1956-os emlékhely ügyében szorosan együttműködnek az egykori szabadságharcosok szervezeteivel, emlékeztetett továbbá, hogy a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium épületének oldalán megmarad az 1956-os emlékhely.

Választókerületi csoport tagjaként bármely magyar állampolgár és a közoktatásban részt vevő diákok is ingyenesen tudják megnézni a parlamentet - jegyezte meg.

Gulyás Dénes fideszes képviselő kérdésére válaszolva a főigazgató elmondta: József Attila szobra közelebb kerül a Dunához, az árvizektől ugyanakkor továbbra is védve lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×