eur:
393.83
usd:
365.43
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Teret veszít az OPEC az olajpiacon

Középtávon bővül a világ olajkereslete, de a Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) részesedése a palaolaj-termelés növekedése miatt csökken a világpiacon.

Az OPEC csütörtökön közétett szokásos éves olajpiaci előrejelzése azzal számol, hogy a világ olajkereslete 2016-ig napi 92,5 millió, 2035-ig pedig 108,5 millió hordóra emelkedik a tavalyi 88,9 millióról. Ugyanakkor a szervezet 12 tagállama által kitermelt olaj iránti kereslet 2018-ig 1,1 millió hordóval napi 29,2 millió hordóra csökken, sőt a kedvezőtlenebbik forgatókönyv szerint a kereslet akár napi 28 millió hordóra eshet, ami 7,6 százalékos piacvesztést jelent.

Ennek ellenére az OPEC középtávon nem tart a palaolaj versenyétől, mert azt prognosztizálja, hogy a palaolaj-termelés felfutásának hatása az észak-amerikai piacra korlátozódik, később pedig termelése fokozatosan csökken, költségesebbé válik, és felerősödnek a környezetvédelmi aggályok.

A világ hagyományos bizonyított olajkészleteinek 80 százalékával rendelkező szervezet középtávon hordónként 110 dolláros árat tart kívánatosnak, és úgy becsli, hogy az idén 100 és 110 dollár közt fog ingadozni az ár, ami mind a termelők, mind a fogyasztók számára elfogadható.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×